Interpelace M. Pekarové Adamové ve věci karlínských kasáren

5. 3. 2020

(ústní interpelace předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové)

Vážená paní ministryně,

12. února 2020 vyhlásil Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových výběrové řízení na pronájem části objektu bývalých karlínských kasáren formou aukce s vyvolávací cenou 75 000 Kč/měsíčně.

V současné době v prostorách provozuje společensko-kulturní činnost nezisková organizace Pražské centrum. V roce 2017 se dohodla o pronájmu s ministerstvem spravedlnosti, pod které tehdy areál spadal. Od té doby zainvestovala organizace do státní budovy miliony korun, vytvořila zde například galerii, kavárnu, taneční školu, kulturní klub s barem, kino, nebo dokonce saunu. To vše téměř v centru Prahy. Karlínská kasárna si rychle získala oblibu nejen u obyvatel Karlína a celé Prahy, ale začala být vyhledávaná i zahraniční klientelou a turisty.

Jelikož Pražskému centru končila v březnu tohoto roku smlouva, začala organizace jednat o jejím prodloužení s ÚZSVM, který objekt od ministerstva spravedlnosti převzal. Po celoročním intenzivním jednání se Pražskému centru podařilo prodloužit smlouvu o další dva roky. Ještě ve stejný den, kdy si obě strany podaly ruce, vypsal Úřad již zmíněné výběrové řízení na nového nájemce, které bude trvat do 12. března 2020. Pokud Úřad podepíše s vítězem smlouvu, bude muset současný provozovatel do tří měsíců objekt vyklidit a celý areál předat ve stavu, v jakém ho přebíral.

Problém je však především v tom, že se stávající provozovatel nemůže do výběrového řízení přihlásit, protože nastavená pravidla mu to neumožňují. To platí i pro další případné zájemce s obdobným konceptem. Pro stát jsou totiž peníze vždy až na prvním místě, obecná prospěšnost a společensko-kulturní přínos jsou odsunuty na vedlejší kolej.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme