× Spojenci pro Evropu

Interpelace M. Kalouska na ministryni financí

1. 3. 2018

(přepis projevu předsedy poslaneckého klubu TOP 09 Miroslava Kalouska v Poslanecké sněmovně)

Vážená paní omluvená a tedy nepřítomná ministryně, dnes dopoledne přiznal předseda vlády Andrej Babiš, že úkol poslat na Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS) finanční kontrolu, zadal přímo on vám osobně.

Paní ministryně, jistě víte, že finanční kontrola má postupovat podle schváleného plánu kontrol, má být nestranná a nemá v žádném případě pracovat na politickou objednávku. V tomto případě, ač kontrola GIBS nebyla zařazena v plánu kontrol, vy jste tomu úkolu promptně vyhověla. Poslala jste tak tuto kontrolu na přímou politickou objednávku.

Vzhledem k vyhrožování, kterého se v rozhovoru s plukovníkem Murínem Andrej Babiš dopustil, nelze tento krok hodnotit podle mého názoru jinak, než jako zneužití orgánu finanční kontroly k politickému nátlaku na nezávislou instituci - GIBS a jejího ředitele. Vy sama, paní ministryně, jste si nutně musela být vědoma konfliktu zájmů, který v tomto případě má trestně stíhaný předseda vlády. Měla jste být proto ostražitá, neboť předseda vlády nemůže úkolovat žádného ministra. Ministra může úkolovat pouze vláda jako celek svým usnesením.

Moje otázka je jednoduchá. Proč jste se toho, paní ministryně, dopustila, a proč jste se zúčastnila zneužití finanční kontroly pro tento účel? Budu vděčný za písemnou odpověď do příštího pátku, kdy se tomu bude věnovat i Poslanecká sněmovna na své mimořádné schůzi. Děkuji za pozornost.

Miroslav Kalousek, předseda poslaneckého klubu TOP 09

Osobnosti: