Sněm TOP 09 vybírá nové vedení strany - online přenos

23. 11. 2019

Nového předsedu a další členy vedení zvolí TOP 09 na svém 6. celostátním sněmu, který dnes začal v Praze. Celkem 181 delegátů ze všech krajů bude v hotelu Don Giovanni diskutovat také o změnách stanov TOP 09 a dalším směřování strany. Sněm začal dnes symbolicky v 9:09 a koná se v roce, kdy TOP 09 slaví 10 let od svého vzniku.

Se zprávou předsedy vystoupí Jiří Pospíšil, k delegátům promluví také čestný předseda Karel Schwarzenberg a hosté z ostatních politických stran. Mezi nimi budou například předseda ODS Petr Fiala, 1. místopředsedkyně KDU-ČSL Šárka Jelínková, místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová a 1. místopředseda hnutí STAN Jan Farský.

„Za rok nás čekají krajské a senátní volby a TOP 09 se na ně musí začít připravovat už nyní. Ve volbách musíme spolupracovat s ostatními demokratickými stranami, že to jde jsme dokázali už při evropských a komunálních volbách. Nyní je třeba v tom pokračovat a připravit spolupráci i pro volby do sněmovny. Jen tak totiž můžeme porazit vládní hnutí ANO,“ říká k budoucímu směřování strany předseda Jiří Pospíšil.

Zdravice delegátům sněmu TOP 09 zaslali například předsedkyně německé CDU Annegret Krampová Karrenbauerová, předseda Evropské lidové strany Donald Tusk a předseda poslaneckého klubu Evropské lidové strany v Evropském parlamentu Manfred Weber. „Společně s oslavou desátého výročí existence vaší strany se teď rozhodnete, kam budete směřovat v příštích letech. Váš přínos k obraně demokracie a právního státu je ve vaší zemi nepostradatelný. Přeji vám i vaší straně mnoho sil a vytrvalosti a těším se na naši společnou spolupráci v Evropské lidové straně,“ vzkázala ve své zdravici delegátům předsedkyně německé CDU Annegret Krampová Karrenbauerová.

Na sněmu členům strany bude svou činnost prezentovat think-tank TOPAZ a mládežnická organizace TOP tým. Zprávu o činnosti poslaneckého klubu přednese jeho předseda Miroslav Kalousek a se zprávou o činnosti europoslanců před delegáty předstoupí europoslanec Luděk Niedermayer. Na závěr sobotního dne, který je věnován především diskuzi, zvolí delegáti celostátní revizní komisi a smírčí výbor.

Nedělní část sněmu bude volební. Po projevech kandidátů zvolí delegáti novou předsedkyni či předsedu strany, poté místopředsedy a další členy předsednictva. Na závěr sněmu vyberou členy výkonného výboru a schválí závěrečné usnesení sněmu.

Detailní program celého sněmu najdete zde.

Lenka Brandtová, tisková mluvčí TOP 09

Praha 23. listopadu 2019