Oliva: Nabízím svůj čas a zkušenosti pro TOP 09

27. 11. 2017

(projev kandidáta na člena předsednictva TOP 09 Jiřího Olivy na 5. celostátním sněmu TOP 09)

Vážené delegátky, vážení delegáti, vážení členové TOP 09,

většina z vás zná moje působení v TOP 09, kde jsem členem prakticky od jejího vzniku. Pro ty, kteří přišli jako členové později, jen rychle řeknu, že jsem byl jedním ze zakládajících členů. Pracoval jsem jedno volební období v Poslanecké sněmovně, z toho jeden rok ve funkci místopředsedy Poslanecké sněmovny a dosud jsem pracoval v krajské organizaci v Hradci Králové.

Není tak dávno doba, kdy jsem si myslel, že se odeberu do politického důchodu a budu sledovat, jak mladší kolegové posunují TOP 09 k důstojné pozici na politické scéně. Bohužel se to nestalo a bylo to také hlavním důvodem mého rozhodnutí. Že má někdo slabší chvilku, to se stává i v životě, spíš se hůře chápe, s jakou lehkostí jsme přehlíželi ty takzvané symptomy včasného varování a výsledkem je, bohužel, tato situace.

Padlo zde mnoho smysluplných návrhů, na změny. Řekl bych, že TOP 09 nepotřebuje změny ideové, a politické, ale v této fázi potřebuje především změny manažerské. Nelze dosavadní vedení činit hlavním viníkem za tuto situaci, protože předsedové a místopředsedové nejsou gubernátoři a pouze předsedají. Je třeba také vidět práci předsednictva, výkonného výboru a v neposlední řadě také práci celostátní kanceláře.

Musíme se rovněž zamyslet nad tím, jakým způsobem prezentujeme naše ideje veřejnosti. V žádném případě nechci zpochybnit naše proevropské směřování, odpor k populismu a podobně, ale v době, kdy je společnost týraná bezbřehou byrokracií a zlovůlí státního úřednictva, tak sdělení, že evropským bubákům neuhneme, lidem většinou nic neříká, je pro ně bezobsažné a nesrozumitelné. I to však považuji za manažerskou záležitost. A jestliže mluvím o změnách manažerských, tak v tom také vidím svou hlavní parketu při práci v předsednictvu.

V manažerských funkcích, od těch nejnižších až po ty vrcholové jsem pracoval téměř třicet let. A v této situaci bych rád TOP 09 nabídl svůj čas a také svou zkušenost. Pokud bychom tyto změny nechtěli podpořit naprosto všichni, protože jsou určitě velmi důležité, mohou být nepopulární a pro mnoho lidí i bolestné, tak nemůžeme mluvit o obrodě, to je slovo, které použil i pan předseda. A pokud bychom je opravdu nepodpořili všichni, tak potom je každá další volba téměř zbytečná. A toho bych se nechtěl dožít, protože mám TOPku rád.

Děkuji za pozornost.

Jiří Oliva, člen předsednictva TOP 09