Jakubec: Jsme konzistentní prozápadní politická síla

27. 11. 2017

(projev kandidáta na místopředsedu TOP 09 Aleše Jakubce na 5. celostátním sněmu TOP 09)

Dámy a pánové, milí přátelé,

nepochybně se ptáte, proč byste právě mě měli svůj hlas v následné volbě dát. Jsem muž středního věku, tedy cítím se mlád, s jednou manželkou, jedním dítětem a jedním psem. Nejsem ani mediální celebrita, ani multimilionář se skvělým podnikatelským příběhem. Navzdory této jakési obyčejnosti, a dost možná právě kvůli ní, vidím věci očima běžného člověka, z pozice komunálního politika z Olomouce.

Stejně jako spousta dalších lidí si myslím, že to, co jsme brali po léta jako samozřejmost, vůbec samozřejmé není. Důvěra v sílu svobodné společnosti, vědomí, že jsme součástí západní Evropy se všemi jejími hodnotami a konečně jistota, že takhle to přeci je a tak to má být, se drolí a mizí v mlhavé skepsi. Stačí, když se spojí několik nešťastných okolností a několik zákeřných osobností, a jsme krůček od velkého maléru. A spolu se všemi těmi dalšími lidmi z malých i větších měst i z venkova vidím, že ať děláme, co děláme, buldozer dnešního politického vývoje naše přesvědčení o správnosti svobodné a demokratické společnosti arogantně drtí a likviduje.

Ačkoliv by člověk mohl po takové deziluzi a po zklamání z přístupu mnoha našich spoluobčanů voličů na jakoukoliv další politickou práci rezignovat, já to cítím naopak. Právě proto jsem se rozhodl, že chci jít dál. Právě proto, že se s postupnou erozí víry ve svobodu a demokracii nehodlám smířit. Co vám nabízím je smysl pro realitu a odhodlání.

Pohybuji se relativně dlouhou dobu v komunální politice. Byl jsem zastupitelem malé venkovské obce, byl jsem radním v Olomouci a nyní působím čtvrtým rokem jako náměstek primátora. I díky těmto zkušenostem vím, jak lidé uvažují a jak vnímají politiku. Jsem si jistý tím, že cestou k těmto lidem je komunikace, která se samozřejmě musí tvrdě odpracovat. Nevěříte přeci tomu, že pokladní ve vesnickém konzumu, která žije 70 kilometrů od krajského města, bude po večerech studovat nezávislou publicistiku na elitních zpravodajských portálech. S takovou paní je třeba mluvit, jinak ji necháme na pospas populistickým a bulvárním médiím. Naše témata musíme prezentovat pozitivně, není možné sklouznout do neustálého osočování a negace, která je ve svém výsledku kontraproduktivní.

Jako místopředseda TOP 09 bych svou pozornost upnul nejen ke komunikaci s voliči, ale i na komunikaci dovnitř strany. Vrcholné vedení strany nemůže být vnímáno jako uzavřený exkluzivní prostor, naopak musí být schopno se svými členy o všem mluvit, naslouchat a reflektovat jejich názory.

Věřím tomu, že TOP 09 má stále svou šanci. V České republice existuje početný elektorát, který si žádá stabilní, konzistentně prozápadní politiku. Stále zde existuje nezanedbatelná skupina lidí, kteří se nestydí za to, že vzpomínají na ideály éry Václava Havla. My je musíme přesvědčovat, že právě my jsme ta stabilní a konzistentní politická síla. To vše jsou důvody, proč to ani já nechci vzdát. Věřím tomu, že tento boj má smysl. A právě proto jsem se rozhodl požádat Vás o důvěru a kandidovat na místopředsedu strany TOP 09. Strany, která má přes všechny šrámy z posledních voleb nepochybně veliký potenciál. Nenechme se těmi šrámy zahnat do kouta, raději se dejme s o to větším nasazením do boje. Má to smysl.

Děkuji Vám za pozornost.

ALEŠ JAKUBEC, NÁMĚSTEK PRIMÁTORA OLOMOUCE