Chalánková: Rodinná politika je téma pro TOP 09

Kandidátský projev Jitky Chalánkové na post místopředsedkyně TOP 09

29. 11. 2015

Dobrý den, dámy a pánové. Jmenuji se Jitka Chalánková. Předstupuji před vás, neboť, jak již více, přijala jsem nominaci na pozici místopředsedkyně a přicházím nabídnout své síly a zkušenosti naší straně. Přiznávám, že jsem o tomto kroku hodně přemýšlela. Každý den může být něčím výjimečný. Stejně tak i 29. listopad. 29. listopadu 1378 zemřel císař římský a král český Karel IV. 29. listopadu 1989 na své mimořádné schůzi zrušilo federální shromáždění vedoucí úlohu KSČ, čímž bylo formálně ukončeno 41 let komunistické nadvlády v Československu. Pro TOP 09 je 29. listopadu významný dvojnásob - probíhá celostátní sněm naší strany. Před námi se rýsují nové skutečnosti, nové výzvy. Pan předseda Karel Schwarzenberg přechází do nové funkce. Starostové a nezávislí se vydávají vlastní cestou. A naše strana musí čelit paradoxní situaci, kdy vládní koalice díky hospodářskému růstu, který sama ani náhodou nezavinila, pohodlně nakupuje hlasy voličů. Zároveň dnes celá naše země čelí nové hrozbě - vlna uprchlíků valící se Evropou a terorismus ohrožují náš způsob života, naši bezpečnost a možná i demokracii v naší zemi. TOP 09 je stranou proevropskou. TOP 09 ví, že politickým uprchlíkům musíme pomáhat. TOP 09 ale též chápe, že v první řadě musí být naše země bezpečná, aby mohla garantovat svobodu svým občanům. Jsem ráda, že se mi podařilo v Poslanecké sněmovně připravit a vyjednat podporu a prosadit usnesení PS dne 1. října letošního roku, které dalo mandát vládě České republiky, jak má postupovat v případě migrační krize.

Byla a jsem přesvědčena, že nastávají okamžiky v politice, ale především v životě státu, kdy má opozice podat vládě ruku. Stejně jako každá krizová situace je i tato krize zároveň příležitostí. Občané potřebují slyšet jasné a srozumitelné názory a myšlenky. Je to doba, kdy jsou média ochotna naslouchat. Je to i příležitost pro TOP 09. TOP 09 je stranou konzervativní, to je označení, které nejlépe vystihuje její charakter a hodnoty, z nichž vychází. I když našim občanům je někdy prezentována jako vzor nekompromisní pravicové politiky. Karel Schwarzenberg je symbolem vstřícnosti a lidství. Ukazuje, že pravicová politika, byť by se řídila přísnými ekonomickými regulemi, může, ale též musí být velmi sociální. Ano, musíme umět přesvědčit a já o to svou každodenní prací usiluji, že solidarita a sociální vnímavost pro nás nejsou prázdným pojmem a že právě naše politika je jedinou cestou, jak dlouhodobě zajistit dostatek prostředků na podporu těch, kteří se z nejrůznějších důvodů nemohou nebo nedokážou sami postarat o sebe či o své rodiny.

Toto si chci, pokud budu zvolena, vzít za úkol. Rovněž chci ukázat, že podpora rodiny je naše téma, že je propastný rozdíl mezi zodpovědnou sociální a rodinnou politikou a nebezpečným sociálním inženýrstvím, které reprezentuje současná například současná ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová, ale i mnozí další. Dnes zvolíme nové vedení TOP 09. Věřím, že dnešní volbou vznikne tým, který bude naši stranu dovnitř stmelovat a navenek dobře reprezentovat a v případě potřeby bránit. Vím, že ti, kteří kandidují, jsou schopni nejen fundovaně argumentovat, ale i rozhodně vystupovat proti oponentům. Přestože současný vývoj staví naše názory a postoje pod tlak, nesmíme je měnit. Musíme ukázat, že konzervativní hodnoty, na nichž stavíme, jsou správným základem pro řešení. Jsou to hodnoty, o kterých nemusíme diskutovat ani hlasovat - je to podpora rodiny, právo na svobodný život, nedotknutelnost soukromého vlastnictví, pomoc lidem v nouzi. Současná situace je příležitostí pro TOP 09. Pokud ji máme využít, musíme spolu více diskutovat, spolupracovat, naslouchat si navzájem a nacházet společná řešení. Pokud uděláme chyby, musíme dokázat je přiznat, analyzovat a poučit se z nich. Musíme být schopni o všem mluvit a neuzavírat se do sebe ani jako jednotlivci, ani jako strana. Je jisté, že na řešení současných problémů neexistují jednoduché recepty. Nicméně všechna řešení, která budeme v rámci naší strany navrhovat a prosazovat, musí stát na principu striktního dodržování zákonů a na obraně přirozených práv a potřeb občanů naší republiky.

Svoji kandidaturu beru se vší vážností. Mnozí z vás mne již poznali a ví, že se nebojím. Ostatně mohl by vám o tom říci své třeba i Miroslav Kalousek. Nebojím se jít do střetu, nebojím se argumentovat. Stojím tu před vámi a dívám se vám do očí. Jsem připravena pracovat. Pracovat pro TOP 09, na které mi záleží. Mám ji totiž ráda.

Jitka Chalánková, poslankyně TOP 09

Štítky
Osobnosti: Jitka Chalánková
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme