Bezecný: Potřebujeme odvahu být jasní a srozumitelní

Kandidátský projev Zdeňka Bezecného na post člena předsednictva

29. 11. 2015

Dobrý den, dámy a pánové, kolegyně a kolegové.

Jsme strana konzervativní, jak tu zaznělo, a konzervativismus není politická doktrína, není to ideologioe, je to postoj. Jeho význam roste s potřebou neměnit zachovávat a bránit hodnoty a instituce, které jsou toho hodny a upevňovat tak uspořádání státu a společnosti samotné. Ze situace, ve které se nacházíme, vyplývá, že konzervativní postoje a konzervativní strana má v současné době nejen svou úlohu, ale také velkou šanci na úspěch. Nestojí před námi krátkodobé cíle, nemáme mít malé ambice být pravicovější než ODS, katoličtější než lidovci. Jde o zachování hodnot, které si dlouho nikdo neodvážil zpochybňovat, jako je naše přináležitost k západu, respektování občanských svobod a práv, důvěra v demokratický politický systém. Jestli jsem na tomto místě před dvěma lety připomněl aforismus romantického spisovatele Bedřicha ze Švarcemberku, rozvážně kupředu, ale rozhodně vpřed, protože před námi je propast, platí to dnes dvojnásob. Nebudu vyjmenovávat všechny protivníky, nepřátele, všechna ohrožení, to tu zaznělo v předchozích projevech dostatečně. Co potřebujeme, abychom jim čelili? Jednotu! Rozháraná strana nemá nikdy šanci na úspěch, my tuto jednotu dokážeme vytvářet, dokážeme společný hlas nacházet a nacházet ho budeme v diskusi mezi všemi členy naší strany. K tomu musíme využívat jak stávajících nápisů, tak hledat i nástroje nové. Vedle nových médií nikdy ale nesmíme podceňovat podceňovat osobní komunikaci.

Potřebujeme odvahu. Odvahu říkat jasně a srozumitelně věci bez ohledu na to na bezprostřední ohlas. V soutěži populistů bychom nikdy nemohli vyhrát, jen bychom ztratili tu část přemýšlivého voličstva, o které stojíme. Hledat taková řešení, která mají dlouhodobé kladné vyznění a trpělivě je prosazovat a vysvětlovat, je náš úkol. Potřebujeme také otevřenost, být přitažlivým, ale zároveň pevným jádrem pro okruh osobností, které s námi sdílejí stejné myšlenky, mají chuť se angažovat ve veřejné sféře a ještě nepřekonaly a možná ani nikdy nepřekonají ostych k politickému stranictví. Proč kandiduji? Mám schopnost pracovat v týmu a podílet se na hledání společných východisek a řešení. Mohu uplatnit své zkušenosti z regionální úrovně, svou znalost akademického prostředí i dlouhodobý zájem o bezpečnostní problematiku jako předseda a nyní místopředseda bezpečnostního výboru. A v neposlední řadě mám sílu a cítím povinnost čelit ohrožením, která přináší současná doba. Ještě jeden předvolební slib na závěr: jako historik se zavazuji, že v roce 2034 napíšu ke čtvrtstoletí topky knihu o jejích dějinách. A na nás záleží, jaké ty dějiny budou. Vím, že to nebudou dějiny strany mírného pokroku v mezích zákona, ale dějiny budování státu.

Zdeněk Bezecný

Osobnosti: