× Staňte se našimi členy!

Schwarzenberg na sněmu: Jsme na správné cestě

7. 12. 2013

Celostátní volební Sněm TOP 09 odstartoval dnes ráno v Praze. Po zahájení v 9.09 hodin zazněla česká hymna, projevy hostů a po desáté hodině také zpráva předsedy strany Karla Schwarzenberga.

Necelé dvě stovky delegátů i desítky hostů dorazily v sobotu na 3. celostátní sněm TOP 09, který zahájila tradičně v 9:09 hodin ráno hornistka zvuky lovecké fanfáry rodu Schwarzenbergů.

Dopoledne se stihla s delegáty pozdravit například místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová, předseda hnutí Starostů a nezávislých Petr Gazdík nebo šéf Slovenské demokratické a kresťanské únie - Demokratické strany Pavol Frešo. Ten připomněl, že svoboda a demokracie nejsou zadarmo a musíme je chránit.

To ve zprávě předsedy strany zdůraznil také Karel Schwarzenberg. „Vývoj v naší republice mne naplňuje obavou, je to trend k autoritativní vládě. A je tudíž na nás, a to není lehký úkol, abychom bránili parlamentní demokracii,“ upozornil delegáty Karel Schwarzenberg.

„Prokázali jsme se jako opravdu živá strana. Volební kampaň a přízeň mladých lidí, to ukázalo, že jsme na správné cestě, což ovšem neznamená, že máme garantován výsledek do budoucna. Půjdeme do velmi tvrdého boje,“ řekl dále delegátům předseda TOP 09 a ve své řeči připomněl také nedávné volby do poslanecké sněmovny, ve kterých TOP 09 získala téměř 12 procent hlasů.

Ano, dělali jsme chyby, o tom neniž pochyb, a proto jsme v posledních volbách nezvítězili. Jak říká přísloví: spolu chycen, spolu pověšen. Tak jsme také doplatili na vývoj u kolegů v bývalé koalici. Ale zároveň se nám podařilo stranu zocelit. Ztráty jsme měli ale menší, než jsem se obával, zhodnotil volby do sněmovny Karel Schwarzenberg.

Delegáti budou na 3. celostátním sněmu TOP 09 jednat i v sobotu odpoledne, kdy prodiskutují program TOP 09 do voleb do Europarlamentu. Neděle bude patřit stranickým volbám. Necelé dvě stovky delegátů zvolí předsedu strany, prvního a další místopředsedy strany i členy výkonného výboru.

Martina Týblová
tisková mluvčí TOP 09