× Pohněme s tím. Společně!

Zdravice předsedy Poslaneckého klubu Evropské lidové strany v Evropském parlamentu Josepha Daula

22. 10. 2011

Vážený pane předsedo, drahý Karle, vážení přátelé, vážení delegáti sněmu,

bohužel jsem se nemohl zúčastnit osobně vašeho celostátního sněmu, jsem ale rád, že vám mohu zaslat tuto zdravici. TOP 09 je novým členem naší evropské lidové rodiny v Evropské lidové straně. Vítejte!

Rozhodli jste se připojit k Evropské lidové straně, největší politické síle v Evropě, která združuje ty nejvlivnější středové a středopravé politické strany prakticky ze všech členských zemí Evropské unie.

Se sedmnácti hlavami států a vlád, předsedy Evropské rady, Evropské komise a Evropského parlamentu, frakcí v Evropském parlamentu se dvěma sty šedesáti pěti poslanci zajišťuje naše politická rodina řízení Evropy. Je to velká příležitost, ale zároveň také velká zodpovědnost, hlavně v současné krizi.

Připojením se k Evropské lidové straně jste dali najevo váš zájem podílet se aktivně, odpovědně a odhodlaně na budoucí politice, kterou musíme definovat a provádět ku prospěchu pěti set milionů Evropanů.

Tímto výběrem jste dovolili vašemu panu předsedovi, vaším ministrům a dohromady všem členům a sympatizantům TOP 09 udělat z vaší země, České republiky, zapojeného a vlivného činitele v Evropě. Drazí přátelé, velmi si vážím přínosu vašeho pana předsedy Karla Schwarzenberga, který je důležitou a známou osobou jak v České republice, tak v celé Evropě. Sleduji velmi pozorně politický, ale také ekonomický a sociální vývoj v České republice a rád bych na tomto místě vyzdvihl kladnou roli, kterou vaše strana TOP 09 a vaši ministři pro vaši zemi v srdci Evropy hrají.

Žádám vás v těchto těžkých časech, které sužují Evropu, abyste i nadále projevovali odvahu a odpovědnost spolu s vašimi partnery z Evropské lidové strany. Nevyjdeme totiž z této krize, pokud neprokážeme solidaritu s našimi evropskými přáteli, kteří mají problémy. A pokud nebudeme prosazovat odhodlaná proevropská a jednotná řešení. Musíme, všichni společně, v následujících měsících a letech, snižovat výdaje států a udělat vše pro zvýšení hospodářského růstu a vytvoření pracovních míst. Musíme, všichni společně, dokončit vnitřní trh a pomoci našim podnikům, hlavně těm středním a malým podnikům, investovat a zaměstnávat – je tu v sázce konkurenceschopnost Evropy .

Vážení přátelé z TOP 09, doufám, že se budu moci zúčastnit vašeho příštího sněmu a vyjádřit vám tak své sympatie.

Joseph Daul
předseda Poslaneckého klubu ELS EP