Kalousek: Od montoven musíme přejít k ekonomice nápadů

2. 10. 2017

(editovaný přepis rozhovoru s předsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem)

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Dnešním dnem startuje Účtenkovka, tedy soutěž, která má pomoci kontrolovat obchodníky a hospodské, kteří musí evidovat své tržby. Každý měsíc mohou soutěžící vyhrát milion, auto a tisíce menších cen. Měl by třeba podobnou částku nebo cenu vyhrát v Účtenkovce i obchodník, který účtenku vydal? Nezatraktivnilo by to EET i pro obchodníky? 

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Účtenkovou loterii pokládáme za velmi nákladnou obludnost. Zhruba 80 milionů měsíčně se bude vynakládat ze státního rozpočtu na ceny pro ty, kteří budou udávat své hospodské a prodavače. Po 10 měsících fungování EET můžeme jasně říct, že jediné, co to přineslo, bylo snížení rozsahu služeb na venkově, znechucení živnostníků a vnesení nepříjemné nálady do společnosti, protože určitou úzkou skupinu lidí označujeme za podvodníky. Je to nešťastný projekt, který vláda prosadila. Jediné, co se s tím podle našeho názoru dá udělat, je zrušit to. Když pan předseda Bělobrádek říká, že prosadili odložení, tak neprosadili vůbec nic. Odsouhlasili všechny čtyři fáze v jednom zákoně. A to ještě velmi podivným způsobem, když přerušili diskusi. Jestliže se do března nepodaří celý zákon zrušit, tak to, co dneska padá na prodavače, padne i na řemeslníky a živnostníky s odpovědností všech tří vládních stran. Nejen pan Babiš, ale všechny tři vládní strany tuhle obludnost, jejímž cílem je maximální devastace živnostenského stavu, prosadily.

Pavel BĚLOBRÁDEK, předseda strany /KDU-ČSL/

Myslím, že se tady směšují dvě věci. Jedna je Účtenkovka, a tu považuji taky za zbytečnou. Druhá je EET. My jsme v programu měli registrační pokladny právě zhruba pro skupinu, která je teď zavedena. S těmi ostatními jsme nesouhlasili. A konečně programové prohlášení hovořilo jenom o vybraných sektorech. My jsme potom byli dost pod tlakem a určitě jsme mohli vzdorovat více. Nicméně pravdou je, že ve volbách si lidé mohou rozhodnout, zda chtějí, aby to pro řemeslníky a drobné nastoupilo. Je na to dost času, když bude vláda chtít, nebo když se bude parlament chtít rozhodnout, tak pokud by k tomu byla vůle, tak to samozřejmě odložit jde dál. A my jsme přesvědčeni, že ta třetí a čtvrtá fáze by nastupovat neměla. 

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Účtenkovka se od EET nedá oddělit. To je součást jednoho špatného projektu. Tu miliardu, která nás Účtenkovka bude stát, připočtěme k mnoha miliardám, co už nás stojí EET. Kdyby se tato personální i finanční kapacita vrhla na velké firmy, vybralo by se daleko víc peněz, než tím, že se devastují živnostníci.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Volby jsou pro politiky vysvědčením za jejich práci. Jakou známku by dostala tato vláda a proč? 

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Pětku bych dal vládě za předmět, kterému bychom řekli nezbytné reformy, které vláda slibovala ve svém programovém prohlášení. Zrušila naše reformní kroky ve zdravotnictví, v sociální oblasti a ve vzdělávání. Slíbila, že to nahradí něčím jiným, což by se dalo akceptovat. Netvrdím, že jsme nositelé jediné pravdy. Oni ale kromě toho, že zrušili naše kroky, neudělali nic. Říká-li prezident Zeman, že to byla vláda promarněných šancí, tak to jeden z mála výroků pana prezidenta, kde s ním souhlasím. Ano, byly to 4 promarněné roky, kdy v téhle oblasti vláda neudělala nic, byť pro to měla ideální podmínky vzhledem k růstu ekonomiky. Jedničku si vláda naopak zaslouží za předmět, který bych nazval utahování šroubů. Obrovský nárůst administrativy a státních zaměstnanců. Spousta zákonů, které každého z nás připravily o kousek svobody a soukromí. Odkazuji na náš Seznam nesvobody, který jsme nastavili a kde není jenom EET, ale například i některá ústavní práva, desítky šmírovacích registrů, kde o Vás dnes stát ví úplně všechno. Kdybyste náhodou zlobil, tak se to použije. To jsou věci, které bude potřeba zrušit.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Jaké jsou největší kauzy a průšvihy české dosluhující vlády a jak se k nim postavila?

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/

Začnu možná tím, na čem se podílela TOP 09. Když tady mluvil pan předseda Kalousek o registrech, tak jeden z nejhorších zákonů je registr smluv. Registr smluv totiž není něco, co je protikorupčního. To je protiústavní zákon, který zavedl do českého právního řádu nerovnost vlastnických forem. To znamená, že veřejné vlastnictví má méně ochrany a méně práv než soukromé vlastnictví. A s tím nemohu zásadně souhlasit. Ústava říká, že každé vlastnictví má stejný obsah a stejnou ochranu. Tento registr smluv vlastně říká a do té novely, která byla potom v srpnu přijata, byl nastaven tak, že každý solární baron, který vybírá ze státního rozpočtu miliardy korun, má více práv a méně povinností, než má městská teplárna, která nečerpá ze státního obecního rozpočtu vůbec nic. Navíc sahá do kapes přímo občanům České republiky. To považuji za hrůzu. Takže to je jedna věc, kde bych navázal na to, co říkal o svobodě pan kolega Kalousek. Na druhou stranu, když se díváme na vládu, tak spory, které tam byly, samozřejmě byly spory o to, jestli, a ten první byl také ODS a TOP 09, které chtěly udržet své lidi ve státní správě, takže to byl zákon o státních zaměstnancích nebo o státní službě, kdy to bylo mnohem horší. Vláda se nechala vydírat pravicovou opozicí, přestože měla k ruce zákon z roku 2002, který kdyby dnes byl, tak je mnohem lepší než ten z roku 2014.

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Promiňte, ale musím opravit pana předsedu Filipa, protože nám přisoudil zákon o státních zaměstnancích, který jsme nepodpořili. A to proto, že vládní strany tam prosadily paragraf, který umožňuje bývalým členům StB zasednout ve vládě. Takový zákon jsme podpořit nemohli. Registr smluv jsme rovněž nepodpořili, protože si tam vládní strany vylobbovaly výjimky pro některé organizace státu, které obchodují s Agrofertem, jako je třeba Správa státních hmotných rezerv. Takový zákon jsme také podpořit nemohli. Mám-li mluvit o největší kauzách vlády, tak pro budoucnost příštích generací je nejhorší ne to, co vláda udělala, ale to, co neudělala. Stabilizace penzijního systému, stabilizace systému zdravotního pojištění, reforma vzdělávání, to neudělali. A to je její obrovský hřích vůči budoucnosti. To, co naopak udělala, je v oblasti soukromí a svobody každého z nás. To je sice také obrovský hřích, ale když volby dopadnou dobře, tak se to nechá snadno zrušit. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

To jsou podle Vás větší problémy, než třeba kauzy, které byly mediálně hodně propírané, třeba Čapí hnízdo a OKD? 

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Promiňte, to je jiný žánr. Čapí hnízdo je otázka zjevného dotačního podvodu. Do jaké míry to byl nebo nebyl trestný čin, od toho je nezávislý soud. Že to podvod byl, ale všichni vidíme. Že člen vlády veřejně lhal, to také všichni víme. Usvědčil sám sebe. Za mých mladých let nemohli takoví politici v politické kariéře pokračovat. Dnes to zjevně vládním stranám nevadilo. Ale to je jeden žánr. Jiný žánr je, co vláda udělala pro budoucnost. Tady musím říct, že neudělala vůbec nic. Jenom rozházela peníze. A to je otázka politické kultury a ostuda této vlády. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Pane předsedo Kalousku, z vašeho programu jsem vyčetl, že byste chtěli prosazovat celkovou reformu sociálního systému. 

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Reformu potřebují jak sociální dávky, tak penzijní systém. V penzijním systému je důležité, aby byly oba principy, jak princip solidarity, tak princip zásluhovosti. Když někdo celý život platí jako mourovatý, tak nesmí brát skoro tolik jako ten, kdo platil málo. Průběžný pilíř, který samozřejmě chceme zachovat, zachovává solidaritu. Nemůže do budoucna zajistit princip zásluhovosti. Pokud se nic nezmění, tak se z průběžného pilíře bude v budoucnu dnešním aktivním generacím vyplácet jenom rovná dávka. Důchodců stále přibývá tím, jak se prodlužuje lidský život. Je nezbytné tam vnést něco, co jsme nabízeli ve druhém pilíři, který chceme opět oživit. Ten totiž zajistí princip zásluhovosti. Část povinného pojištění si tam spoříte sám pro sebe. Pokud nebude pro druhý povinný pilíř politická vůle, tak máme i další varianty, které zajistí, aby to bylo spravedlivé vůči těm, kteří platili hodně a současně i solidární. Musíte tam mít obojí. A to současný systém zajistit nemůže. Co se týče sociálních dávek, tak je to zřejmé. Chceme adresnost a předejít známými mechanismy tomu, aby někdo mohl pracovat načerno a chodil na úřad práce pro dávky.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

O mzdách se v České republice v posledních měsících hovoří poměrně dost nahlas. Jak dohnat Evropu v platech? 

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Musíme přejít od levných montoven k ekonomice nápadů s vysokou přidanou hodnotou lidské práce. To je samozřejmě běh na dlouhou trať a vyžaduje to změnu celé řady politik, nejenom hospodářské, ale i politiky vědy, výzkumu, vzdělávání. Na to nemáme čas, ale je to klíčový nástroj. Je i administrativní nástroj, a sice, aby si stát bral méně ze vztahu zaměstnanec a zaměstnavatel, než si bere teď. On si totiž bere 50 % z toho, co platí zaměstnavatel a co si nese zaměstnanec domu jako čistou výplatu. Tady navrhujeme snížit sociální pojištění o 8 %, což je fér, protože o 8 % narostou platy všem. Výpadek by se samozřejmě musel krýt zhruba 30% celoročním inkasem DPH. Práce by ale byla zdaněna méně. Jenom bych rád upozornil pana předsedu Filipa, že vláda nezrušila superhrubou mzdu, jak slibovala. Ona si jí zavedla. V roce 2012 jsme prosadili zákon, který byl platný a účinný k 1. 1. 2015, který superhrubou mzdu zrušil. Vláda si ale zrušením tohoto zákona superhrubou mzdu aktivně ponechala.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Největším tématem zahraniční politiky posledních let je bezesporu migrační krize. Končí program kvót na přerozdělování uprchlíků. Česko přijalo 12 lidí z více než 2500, jak nám nařizovaly kvóty. Podobně se ke kvótám postavilo také Slovensko, které přijalo 16 lidí. Polsko a Maďarsko nepřevzalo ani jednoho migranta. Uspěla Evropa a Česká republika v této zkoušce? 

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Evropu migrační krize zaskočila. V první fázi to není na výbornou. Je vidět, že musíme být na ty věci připraveni dopředu, a ne je dohánět. Bylo to něco podobného, jako u finanční krize. Ale tak jako Evropa zvládla velmi slušně finanční krizi i bankovní sektor eurozóny, tak jsem přesvědčen, že zvládne i tohle. A to je hlavní apel, který by měla mít česká politická reprezentace, že jsme součástí Evropské unie a musíme to zvládnout společně na schengenských hranicích. Populistické výkřiky, které chtějí na hranicích stavět dráty a začít prostor rozdělovat, jsou výkřiky, které kdyby byly dotaženy do reality, tak by měly pro Českou republiku fatální ekonomické důsledky. Koneckonců to řekl Václav Klaus mladší z ODS celkem přesně: „Pryč z Evropské unie, i kdybychom měli o třetinu zchudnout.“ Ale my nechceme o třetinu zchudnout. My chceme bohatnout a jsme přesvědčeni, že problém na hranicích Evropské unie zvládneme.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Pane předsedo Kalousku, v programu kritizujete servilní chování vůči režimům, které porušují lidská práva. 

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Samozřejmě, nemáme nic proti tomu, aby se obchodovalo i se zeměmi, které nejsou demokratické. Ale ne za cenu, že přitom zapomeneme na ochranu lidských práv. Lidská práva jsou neobchodovatelná komodita. TOP 09 vychází z toho, že největší bezpečnostní hrozbou pro Českou republiku je Rusko, které vede jasnou válku na východní hranici Ukrajiny. Vede hybridní válku v Evropské unii minimálně ve všech zemích, kde je před volbami. Bohužel u nás má poměrně silnou pátou kolonu z našich vlastních lidí, kteří mu v tom rádi pomáhají. Proto trváme na naší daleko větší aktivitě v rámci Severoatlantické aliance a plnění našich závazků. Byli bychom rádi, kdyby v tom měla politická reprezentace stejně jasno, jako v tom mají jasno pobaltské státy nebo Polsko, kterým v této otázce jejich politickou reprezentaci závidím. Co se týče vztahu k Evropské unii, tak je to zřejmé. Na stole je model dvourychlostní Evropy. Jsme přesvědčeni, že je v bytostném národním zájmu zůstat v rychlém pruhu. Pokud to neuděláme, tak odsoudíme naše děti a vnuky k osudu, ve kterém jsou dnes například Ukrajinci, kteří k nám přijíždějí za prací. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Může směřovat Česká republika k zemědělské soběstačnosti? 

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Už od roku 2004 používáme jednotný evropský trh, na kterém se pohybujeme a díky kterému jsme od té doby velmi slušně zbohatli, takže moc nerozumím pojmu soběstačnosti v jakékoliv komoditě. Jsme na jednotném evropském trhu, který je samozřejmě soběstačný a kde je nadprodukce. Je poměrně velkým mýtem, že se dotace v rámci společné zemědělské politiky Evropská unie vyplácí na podporu produkce. To není pravda. V Evropě je nadprodukce potravin. Dotace se vyplácí na to, aby udržely nějakou sociální skladbu na českém venkově. Skladbu, která se u nás bohužel nepovedla právě proto, že jsme dotace směřovali k velkým kolchozům a sovchozům úplně stejně jako k malým sedlákům. Dotace mají mít hlavní smysl v tom, že podpoří malé proti velkým. Protože pak budeme mít na venkově sedláky, kteří budou konkurovat kvalitními potravinami, tak jako je to v Rakousku a Německu. Pak se nebudeme muset bát dvojí kvality potravin. To je o struktuře českého zemědělství, nikoli o tom, kolik nalijeme dotací Agrofertu. 

Pavel BĚLOBRÁDEK, předseda strany /KDU-ČSL/

To, co je důležité, je, že tady je jiná struktura. Ale netýká se to jenom České republiky, ale i Slovenska a východního Německa, kde jsou větší rozlohy hospodaření. A to je dáno historicky, protože velká část historických vlastníků nebo jejich potomků už nechtěla hospodařit a nechala to ve větších celcích. Pro Českou republiku by nebylo výhodné je rozbít. Jsou tady také sedláci, kteří mají 3 tisíce hektarů. To nejsou takoví, kteří mají pár hektarů. Je také potřeba říct, že navrhujeme, aby byla regrese, to znamená, aby čím jste větší, tím menší byl poměr dotací. Je to struktura, která je daná historicky. A já si myslím, že tady není stát od toho, aby rozbíjel ty celky. A také je potřeba říct, že speciální dotace, třeba na řepku, nejsou. Jsou dotace na plochu a jsou dotace na specifické druhy nebo plodiny, a to skutečně řepka není.

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Na regresi se asi dohodneme. Potom ovšem nechápu, proč pan ministr zemědělství z Vaší strany tak bojuje za to, aby se změnila politika v Evropské unii právě tak, že ti menší budou dostávat výrazně víc, než ti větší. Pokud tohle dovolíme, tak strukturu, která zajistí regionální konkurenci a kvalitu potravin, nikdy mít nebudeme. Naopak dospějeme k monopolu, který nás bude nutit jíst to, co uzná za vhodné.

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/

Nemohu souhlasit s tím, jak jsou nastaveny zemědělské dotace. Jak může být výkupní cena potravinářské pšenice stejná jako v roce 89 a výkupní cena řepky třiapůlkrát vyšší, než byla před tím. To je přesně smysl dotační politiky tak, abychom to regionálně vyrovnávali, nikoliv abychom podporovali jednu plodinu. Ale abychom mohli například zvýšenou dotací pšenice dosáhnout toho, že bude větší živočišná výroba, protože máslo je drahé kvůli tomu, že je tady málo hovězího skotu, který je tady pěstován na mléko.

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Nezlobte se, ale smyslem dotační politiky přece není korigovat ceny, ani podporovat produkci. Smyslem dotační politiky je podpořit život a sociální skladbu na venkově.

Zdroj: Partie, TV Prima, 1. 10. 2017

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme