× Spojenci pro Evropu

Michal Marek

Kandidát do Senátu za obvod č. 60 - Brno-město

Prof. RNDr. Ing. Michal V. Marek, DrSc., dr.h.c. se narodil roku 1954 v Mladé Boleslavi. Roku 1978 vystudoval Lesnickou fakultu Vysoké školy zemědělské v Brně, obor Lesní inženýr. Poté nastoupil na postgraduální kurz na Univerzitě Karlově v oboru Zpracování dat v experimentálním výzkumu a stal se kandidátem biologických věd Fyziologie rostlin na ČSAV. Získal doktorský titul obecné biologie v oboru Biofyzika na UK a docenturu v oboru Fyziologie rostlin na Univerzitě Palackého v Olomouci. Roku 1999 se stal doktorem biologických věd a roku 2001 profesorem na Lesnické a dřevařské fakultě na Mendelově zemědělské a lesnické univerzitě v Brně. Čestný doktorát získal roku 2012 na Technické univerzitě Zvolen a roku 2014 se stal členem švédské královské akademie zemědělských a lesnických věd.

Co se týče profesní kariéry, Michal Marek pracoval jako vědecký pracovník v Ústavu systematické a ekologické biologie ČSAV, na Katedře fyziky Přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity, v Ústavu ekologie lesa na Lesnické a dřevařské fakultě MZLU v Brně, kde působí doposud, v Ústavu fyzikální biologie Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích a také jako vedoucí vědecký pracovník v Ústavu ekologie krajiny. V letech 1999-2006 stál v čele Ústavu ekologie krajiny Akademie věd ČR, 2001-2009 předsedal Kontrolní radě Grantové agentury ČR, 2007-2010 vedl Ústav systémové biologie a ekologie AV ČR a od roku 2011 je ředitelem centra excelence – Centrum výzkumu globální změny AV ČR, kde působí doposud, stejně jako působí jako vědecký koordinátor národní výzkumné infrastruktury CzechCOS.

Vyučoval na UK v Praze, UP v Olomouci, OU v Ostravě nebo na Mendelově univerzitě v Brně, kde vykonává pedagogickou činnost doposud. Působil také ve více než dvou desítkách vědeckých společností a odborných radách. Stále je vice-prezidentem odborné skupiny „Global Changes and Forest Ecosystems“, člen rady expertů podvýboru pro vědu a vzdělání Poslanecké sněmovny, zástupce ČR při Evropské unii ve vědeckém výboru COST nebo je také například členem expertní skupiny „Societal challenge“ HORIZON 2020.

Rozhovory a komentáře

Marek: Přiznávám, že se Ruska prostě bojím

2. 10. 2014
„Jsem generace, která 22 let žila ve státě, kde pobývala ruská vojska. Proto přiznávám, že se prostě Ruska bojím. Jsem doslova rozhořčen tím, jak se Rusko chová a jak slabá je Evropská unie. A jsem zoufalý z oportunních názorů některých politiků. K tomu nemůžeme být lhostejní," říká kandidát TOP 09 na senátora Michal Marek.

Marek: V CzechGlobe zkoumáme měnící se planetu

2. 10. 2014
„Na světě je teď sedm miliard lidí, za deset let nás může být klidně devět miliard a každý člověk se musí napít, najíst. Země se neustále vyvíjí, problém je, že jsme v období, kdy do toho člověk silně zasahuje, třeba nedostatek vody může být už pro naše děti opravdu zásadní," přiblížil oblast, jejímuž výzkumu se budou vědci v Brně věnovat, šéf institutu CzechGlobe Michal Marek.
Číst více

Marek: Instalujeme sadu skel umožňující lepší prostupnost světla

2. 10. 2014
Zatímco třeba o globálním oteplování lze pochybovat, vědci poukazují na jedno: koncentrace oxidu uhličitého v atmosféře roste. „Náš vzkaz veřejnosti by mohl znít: když množství oxidu uhličitého v atmosféře poroste, tak se obecně bohužel nedá říct, že by z toho rostliny ve všech případech profitovaly a dokázaly si s tím poradit,“ uvedl šéf institutu CzechGlobe Michal Marek.

Email: michal.marek@top09.cz

Osobní stránky: www.michal-v-marek.cz