Martin Bursík

Kandidát do Senátu za obvod č. 27 - Praha 1

Martin Bursík (1959) je ekolog, politik, bývalý místopředseda vlády (2007-9) a ministr životního prostředí (1998 a 2007-9), předseda Liberálně ekologické strany, laureát ceny Josefa Vavrouška Nadace Charty77 a Nadace Partnerství. Věnuje se ochraně životního prostředí a lidských práv. Dlouhodobě kritizuje porušování lidských práv v Tibetu a Číně, je spoluautorem iniciativy „Češi Tibet podporují“. Prosazuje principiální postoj proti Rusku a zavedení tvrdých politických a ekonomických sankcí.

Martin vystudoval obor ochrana životního prostředí na Přírodovědecké fakultě University Karlovy v Praze v r. 1984. V roce 2007 nominoval - z pozice předsedy koaliční strany - Karla Schwarzenberga do vlády jako ministra zahraničních věcí. Během českého předsednictví Evropské rady v první polovině roku 2009 zastupoval EU při mezinárodním vyjednávání o klimatické dohodě se zástupci hlavních světových ekonomik USA, Číny, Indie, Kanady, Japonska, Ruska, Austrálie a dalších států. Je autorem programu „Zelená úsporám“, který poskytl domácnostem 21 miliard korun (získaných prodejem emisních povolenek Japonsku, Španělsku, Rakousku a Světové bance) na zateplení domů a instalaci ekologického vytápění obnovitelnými zdroji tepla.

Pracoval jako konzultant v oblasti životní prostředí a energetika. Absolvoval bezpočet přednášek na mezinárodních univerzitách a kongresech. Dlouhodobě přednášel na New York University Prague a na Vysoké škole zemědělské v Praze.

Martin Bursík kandiduje za TOP 09 s podporou Liberálně ekologické strany. Volební obvod 27 zahrnuje Staré Město, Nové Město, Malou Stranu, Hradčany, Střešovice, Bubeneč, Letnou, Holešovice, Tróju, Suchdol a Sedlec.

Má tři dcery. Rád vyrazí do přírody. Je členem České ornitologické společnosti a Společnosti pro udržitelný život. V minulosti se věnoval horolezectví.

Akce s kandidátem

Email: Martin.Bursik@stranales.cz