Švenda: Příbram není noclehárna

30. 8. 2017

Příbram má dlouhou kulturní tradici, ne nadarmo byla také na přelomu devatenáctého a dvacátého století označována jako podbrdské Athény. Udržovat vysokou úroveň kultury a volnočasového vyžití proto chápu jako povinnost.

Za tři roky ve funkci místostarosty jsem se proto s kolegy snažil  oživovat místní kulturu a společenský život. Pořádáme spostu akcí, podporujeme rozvoj Hudebního festivalu Antonína Dvořáka a zároveň jsme také jedno z mála měst srovnatelné velikosti, které má vlastní profesionální divadelní soubor.

Budovat vedle hlavního města ještě další kulturní centrum není snadné. Myslím, že můžu mluvit za většinu středočeských měst, že nám obyvatelé utíkají za zábavou do Prahy, zatímco lokální kultura vadne. Přitom středočeská města mají na víc, než být jen noclehárny.

Naštěstí se v Příbrami můžeme opřít o kvalitní zázemí, leckteré obce naráží na finanční i lidské kapacity. Nesmíme nechat lokální kulturu uvadnout, podpora volnočasových aktivit v kraji ulehčí i dopravě a životnímu prostředí. Kultura nesmí hrát druhé housle a Ministerstvo kultury by mělo ve svém rozpočtu myslet na podporu kultury mimo Prahu, a to rozpočtově i marketingově.

václav švenda, místostarosta příbrami a kandidát do psp čr 2017

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme