Životopis

Škola

Studium jako základ pro život

Narodil jsem se v Praze, a Prahu považuji za nejkrásnější město na světě. Středoškolská léta jsem strávil na Střední hotelové škole v Podskalské ulici na Praze 2. Po maturitě jsem zamířil na Vysokou školu ekonomickou, kterou jsem dokončil půl roku před sametovou revolucí k velké úlevě mé i mých rodičů.

Podnikání

Proč si vážím všech soukromníků

Přelomové události roku 1989 jsem prožil, jako každý demokraticky smýšlející člověk, s radostí a nadějemi. Ihned poté jsem začal podnikat, stejně jako tisíce dalších lidí. V soukromé sféře, kde jsem se přes deset let věnoval řízení společností a obchodu, jsem zůstal do roku 2001. Podnikání jsem poznal ze všech stran. Zažil jsem úspěchy a kvůli dvěma ekonomickým krizím i pády. Zakusil jsem velký pocit odpovědnosti za své zaměstnance, kteří na mně záviseli a kterým jsem musel dát výplatu i v době, kdy se firmě nedařilo. Sám jsem se přesvědčil o tom, kolik překážek musí každý, kdo podniká překonat nejen ve férovém souboji s konkurencí, ale bohužel i při komunikaci s úřady. Proto si dnes vážím každého živnostníka a podnikatele a jako politik se snažím, abychom jim těch překážek kladli do cesty co nejméně.

Veřejná správa

Z podnikatele úředníkem

Své zkušenosti z podnikání, tedy hlavně důraz na efektivní řízení a osobní odpovědnost, jsem se vždy pokoušel využít i jako ministerský úředník. Během následujících let jsem poznal fungování státní správy opravdu podrobně a to na mnoha úrovních. Působil jsem v resortu financí, na ministerstvu dopravy a asi po roce jsem dostal nabídku vykonávat funkci šéfa pozemních komunikací. Po nástupu Aleše Řebíčka na post ministra dopravy jsem na funkci rezignoval, protože jsem tušil, že věci začnou fungovat způsobem, který nepovažuji za správný. V dopravě jsem chtěl zůstat, proto jsem začal pracovat na ředitelství silnic a dálnic. Úřednickou kariéru jsem zakončil jako šéf vnitřní správy na ministerstvu kultury. Až jako úředník jsem si uvědomil, jak nespravedlivě jsem se často i já sám z pozice podnikatele díval na práci úředníků. Dnes vím, kolik z nich svou práci vykonává opravdu svědomitě a s obrovským nasazením. Při každém svém politickém rozhodnutí si proto na svou úřednickou dráhu vzpomenu a snažím se bývalým kolegům nepřidělávat práci.

Politika

Nad poměry v Praze již nešlo mlčet

O veřejný život a politiku, kterou chápu především jako prostor vyhrazený pro hájení zájmů všech občanů bez výjimky, se zajímám již od sametové revoluce. Doslova mě naštvaly podivné politické machinace v Praze, která za minulých vlád zažila mnohé, a to ne vždy k dobrému. S postupujícím věkem se moje nespokojenost s děním v komunální politice začala stupňovat. A protože nemám rád plané remcání, rozhodl jsem se do politiky vstoupit a něco s tím udělat. Celý svůj život jsem přesvědčením pravicový volič, žádné z dřívějších politických uskupení ale nenaplňovalo moje představy o politické straně, které záleží na jejích voličích. Seriózní a rovný přístup a upřímnou snahu změnit věci k lepšímu jsem nalezl právě v TOP 09.

V komunálních volbách v roce 2010 jsem úspěšně kandidoval do Zastupitelstva hlavního města Prahy, kde jsem se pustil do práce ve svých primárních oblastech zájmu, tedy v dopravní infrastruktuře a životním prostředí. Větší sílu k prosazení či alespoň otevření důležitých témat, která Pražany trápí a dennodenně se jich dotýkají, jsem pak získal se jmenováním do pozice náměstka primátora pro infrastrukturu a životní prostředí v červnu 2013.

Rodina

Nevzdávat věci před koncem mě naučil sport a rodiče

Rodiče mě od mala vedli ke sportu. Aktivně jsem hrál hokej a po ukončení mé hokejové kariéry v mládí jsem každou zimu trávil na lyžích. Sport vás donutí vyvíjet úsilí a pracovat na sobě a chvíle, kdy překonáte sami sebe, přináší velká uspokojení. Naučí také lépe se vyrovnat s prohrami a jen tak se nevzdávat. Stejný životní postoj se snažím vštípit i svým dětem.

Celý život žiji v Praze. Cítím se tu doma a mám rád její historické centrum i příjemné klasické hospůdky, které jsou dál od středu města a kam občas rád zajdu s kamarády na pivo. Vždy jsem si zakládal na tom, že své kroky v politice umím vysvětlit i v té hospodě, kde žádné politické mlžení nepomůže. S rodinou žiji na Praze 4 a dobře vím, co Prahu trápí a kde jí mohu pomoci. Jsem Pražan jako vy, který chce žít ve vzkvétajícím městě a být na něj patřičně hrdý. Chci věci měnit tady v Praze a věřím, že s Vaší pomocí a podporou mi to půjde co nejlépe.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme