Vltavská filharmonie se může začít stavět za tři roky.

20. 4. 2022

19 anonymizovaných architektonických návrhů se sešlo k budoucí podobě Vltavské filharmonie v rámci architektonické soutěže. Ta vchází do velkého finále. Porota, která je složená z techniků, architektů, ale i politiků, by vítěze měla oznámit už v dubnu. Následné fáze příprav už převezme Pražská developerská společnost (PDS), kterou magistrát založil v roce 2020.

„Mezi návrhy jsou všechny velmi kvalitní,“ libuje si náměstek primátora Petr Hlaváček (TOP 09). „Výběr je velice náročný, jelikož jde o návrhy, které excelují v nějaké oblasti. Aspektů k posouzení je ale spousta,“ potvrdil primátor hl. m. Zdeněk Hřib (Piráti) s tím, že se v rámci finálních návrhů bude posuzovat například umístění zeleně, toho jak docílit co nejlepší akustiky, jak zajistit co nejvhodnější dopravní obslužnost, nebo jak obohatit veřejný prostor.

„Spousta věcí se v přípravě projektu dá opravit. Charakter toho, jak to tam bude, lidově řečeno sedět, se ale posuzuje v úvodní fázi. Říkáme, že složitější je už jen jaderná elektrárna,“ sdělil Hlaváček. „Jelikož jsem v Dukovanech sloužil, mohu říct, že tak složitá ta elektrárna zase není,“ dodal vzápětí se smíchem.

Podle jeho odhadů by se samotnou stavbou mohlo začít už v roce 2025, kdy by na ní mělo město vyčlenit potřebné finanční prostředky. Ty jsou odhadovány až na 6 miliard korun. „Předpokládáme, že do stavby se zapojí i soukromý sektor a stát,“ doufá Hlaváček. Někdejší ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) loni pomoc státu při stavbě filharmonie přislíbil.

K tomu, aby budova mohla vzniknout a „rozvíjet“ lokalitu Vltavské, nicméně kromě výběru vítězného architektonického návrhu a jeho následném posuzování, pořízení projektové dokumentace a povolení stavby, schází ještě jedna důležitá podmínka. Mít pozemky, na nichž by budova vznikla. Ne všechny totiž patří magistrátu. „Po složitých jednáních dojednáváme možnosti směn jednotlivých pozemků, aby budova filharmonie byla realizovatelná. Drtivá většina území patří hhlavnímu městu, poměrně významné vlastnictví patří ale i Správě železnic nebo skautům, kteří mají v lokalitě svůj objekt,“ připustil radní pro oblast majetku Jan Chabr (TOP 09).

Projekt má podporu napříč nejen stranami pražské koalice. Jeho přípravy započaly už za „vlády“ bývalé primátorky Adriany Krnáčové (ANO). Stavba Vltavské filharmonie byla v roce 2018 jednou z volebních priorit končícího uskupení Spojené síly pro Prahu (TOP 09, STAN, KDU-ČSL). Záměr zbudovat novou kulturní dominantu posvětilo pražské zastupitelstvo. „Jedná se o jeden z klíčových bodů našeho volebního programu. A díky tomuto rozhodnutí jsme zase o kus blíž k nové architektonické dominantě Prahy, která tady po nás zůstane,“ liboval si v roce 2021 předseda Spojených sil pro Prahu Jiří Pospíšil (TOP 09).

„Nová, moderní, skutečně reprezentativní koncertní síň Praze neskutečně chybí. Naše hlavní město je jedinou evropskou metropolí, která podobné centrum kultury nemá. Jedná se o obrovský potenciál, jak Praze přinést prestiž a nový bod turistického zájmu,“ uvedl v roce 2020 exprimátor a současný opoziční zastupitel Bohumil Svoboda (ODS).

Zdroj: https://www.blesk.cz/clanek/regiony-praha-praha-zpravy/709447/vltavska-filharmonie-se-muze-zacit-stavet-za-tri-roky-slozitejsi-je-jen-jaderna-elektrarna-rika-namestek.html

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme