V pražském IPR vznikne oddělení městského developera

2. 4. 2019

V pražském Institutu plánování a rozvoje má vzniknout nové oddělení, které bude mít na starosti přípravu stavebních projektů města a koordinaci se soukromými investory pro stavby na městských pozemcích. "Městský developer" by měl vzniknout do měsíce, IPR již tříčlenný tým odborníků sestavil. Výhledově by se měl rozšířit na sedm až osm lidí a cílem je přeměnit jej v městskou akciovou společnost. Novináře o tom dnes informoval první náměstek primátora Petr Hlaváček (za TOP 09).

Podle Hlaváčka bylo s ohledem na možnosti ohodnocení ve veřejné sféře nejnáročnější najít lidi, kteří budou tým tvořit. Nakonec se podle něj podařilo přilákat odborníky ze soukromého sektoru. Jejich jména zatím zveřejnit nechtěl.

Město se podle Hlaváčka inspirovalo například v Mnichově, kde podobný městský developer funguje. "Když staví Mnichov, tak proč by nestavěla Praha," uvedl. Dodal, že stejně jako v případě německého města i Praha by se měla aktivně angažovat pouze ve stavbě specifických segmentů, například dostupného bydlení nebo školských zařízení.

V první fázi by se tým měl zaměřit na výběr vhodných městských pozemků a koordinaci s případnými investory, ať už půjde o developerské firmy, bytová družstva či tzv. baugruppe, tedy nezisková sdružení budoucích obyvatel daného domu. Bude se podílet také na přípravě zástavby velkých brownfieldů, jako jsou například Bubny-Zátory.

Město si u IPR nechalo zpracovat analýzu městských pozemků, které by mohly být vhodné pro zástavbu. Nový tým bude mít na starosti jejich zhodnocení a výběr těch, kde by reálně mohla vyrůst nějaká stavba. Následovat bude samotná příprava projektů v souladu se strategickými dokumenty a potřebami města. "Prvním úkolem je do toho zapojit městské majetky," řekl Hlaváček.

Praha se v posledních letech potýká s bytovou krizí, danou malou výstavbou a vysokými cenami bydlení. Nová koalice Pirátů, Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN) a Prahy Sobě si řešení tohoto problému určila jako prioritu. Slibuje kroky, které urychlí povolování staveb a tím zvýší výstavbu bytů v metropoli. Lépe by se měly využívat i městské byty.

Kolem bytové otázky se v koalici již objevily první spory. Řeší se například další postup v privatizaci bytů - Piráti a Praha Sobě chtějí ukončit i již schválené odprodeje bytů nájemníkům, zatímco Spojené síly prosazují dokončení těch již slíbených. Spor se objevil i kolem avizovaného záměru Pirátů odhalovat prázdné byty v Praze s pomocí elektroměrů, plán se nelíbí TOP 09.

Štítky
Osobnosti: Petr Hlaváček
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme