„Tu školu Rusko prostě navalí“. Starosta Kolář se přestal párat s velvyslancem

21. 3. 2022

Za poslední tři týdny ruské invaze přišlo 270.000 válečných utečenců z Ukrajiny. „Musíme si přiznat, že jsme na samé hranici toho, co dokážeme bez větších problémů absorbovat,“ řekl v týdnu na tiskové konferenci po mimořádném jednání tripartity premiér Petr Fiala (ODS).

Česko podle něj musí proto pokračovat v krocích, které pomohou další případné vysoké počty příchozích zvládnout. Zmínil připravované změny zákonů, které upravují víza, zabezpečení, vzdělávání či zaměstnávání uprchlíků. 

Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) v souvislosti s tím na facebooku oznámil, že ruského velvyslance vyzval, aby ukrajinským dětem byla dána k dispozici nevyužitá škola spadají pod ruskou ambasádu.

„Vyzval jsem ruského velvyslance, ať najdou svědomí a udělají něco užitečného pro ukrajinské děti. Chci, aby jim Rusko zpřístupnilo prázdnou budovu školy v Bubenči, kterou vlastní. Tak, aby děti, které utíkají před terorem, mohly být vzdělávány v demokracii, svobodě a bezpečí,“ oznámil Ondřej Kolář.

Ruskému velvyslanci Alexandru Zmejevskému starosta Kolář poslal dopis, v němž mj. napsal: „V důsledku barbarské agrese Vašeho režimu na Ukrajině utíkají z této země statisíce obyvatel, kteří hledají útočiště v okolních státech. „O tyto lidi musí být postaráno, děti potřebují chodit do školek a škol. Ruská federace je vlastníkem školské budovy v Bubenči. Tato budova je prázdná, ruská škola, kterou zde ruské velvyslanectví provozovalo, je zavřena. Vyzývám Vás tímto, abyste budovu této školy, kterou založil první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk pro členy tzv. Bílé emigrace, která utíkala ve 20. letech 20. století ze Sovětského svazu před bolševickým režimem, terorem a nesvobodou, zpřístupnil ukrajinským dětem, které byly nuceny opustit svou vlast kvůli násilí a válce, které tam ve 20. letech 20. století rozpoutala Vaše země, respektive zločinný režim, který v České republice reprezentujete,“ vyzval starosta Kolář ruského velvyslance s tím, že by to mělo být alespoň jeho morální povinností.

„Poskytnutí školy pro ukrajinské děti by bylo jen nepatrnou, ale velmi důležitou součástí Vašeho pokání,“ dodal starosta Prahy 6.

Z jeho dalšího facebookového vyjádření však je patrné, že velvyslanec Zmejevskij jeho výzvu odmítl: „Tak se do mě pustil ruský velvyslanec, že po nich jako starosta chci, aby uvolnili prázdné prostory jejich školy pro ukrajinské děti prchající před válkou. Prý to ‚není v mojí kompetenci‘ a Rusko si o tom rozhodne samo.“

„Tu školu Rusko prostě navalí a je mi jedno, co si o mých kompetencích myslí ruský velvyslanec. Jeho země způsobila humanitární katastrofu a můj úkol je jasný. Zajistit místo pro děti, které chtěli jeho krajané zabít,“ prohlásil Kolář.

Odmítavý postoj ruského velvyslance hodlá starosta Prahy 6 řešit s ministerstvem zahraničí.

Zdroj: https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/-Tu-skolu-Rusko-proste-navali-Starosta-Kolar-se-prestal-parat-s-velvyslancem-696394

Štítky
Osobnosti: Ondřej Kolář
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme