Těmínová: Zákaz chození dětí do škol je protiprávní. Praha 9 podává žalobu

21. 4. 2021

Vedení Prahy 9 chce co nejrychlejší návrat dětí do mateřinek a základních škol, opatření vlády jsou podle radnice zmatečná. Testy na Praze 9 navíc potvrdily jen minimum nakažených dětí. Praha 9 také hodlá žalovat opatření ministerstva zdravotnictví, které brání dětem chodit do škol.

"Naše testování potvrdilo, že výskyt covidu v rámci populace na Praze 9 je minimální, stejně tak potvrdilo to, že to, co se potvrzuje v celé České republice, že covid v dětské populaci v podstatě není. My tvrdíme, že není důvod v tuto chvíli neotevřít školy a školky a neumožnit všem přístup tam, kam patří. Protože si nemůžeme dovolit být rekordmany na světě v uzavření škol," prohlásil na středečním tiskovém brífinku Prahy 9 její starosta Tomáš Portlík (ODS).

"Povedlo se nám v základních školách udělat 2743 antigenních testů, a pak 956 PCR testů v jeden týden. Z těchto 2743 testů byl jeden pozitivní, výsledek potvrdil PCR test, z PCR testů tento týden byl jeden neprůkazný, který dnes testujeme. U základních škol to znamená 0,027 procenta pozitivních dětí," popsal výsledky testování radní Prahy 9 Zdeněk Davídek (Pro Prahu).

"Mateřské školy byly testovány již podruhé, testováno bylo 403 dětí pomocí PCR, minulý týden jeden pozitivní, dalších 685 dětí bylo testováno antigenní metodou. V mateřských školách jsme otestovali celkem 1088 dětí s jedním pozitivním výsledkem, což je 0,092 procenta. Za celou Prahu 9 to dělá necelých 5000 testů, z toho dva pozitivní. Z 5000 bylo asi 1500 PCR testů, jeden pozitivní," dodal Davídek.

"S řediteli pojišťoven jsem dojednal, že jsou ochotni okamžitě začít proplácet PCR testy, pokud je zahrne ministerstvo zdravotnictví do strategie prevence a bude se testovat jednou týdně ve školách a pokud se k tomu kladně vyjádří laboratorní skupina. Nyní je to tedy jen na ministerstvu zdravotnictví," řekl na brífinku senátor Roman Kraus (ODS).

Na brífinku také vedení města představilo podrobnosti k žalobě k Nejvyššímu správnímu soudu. "Bránit chodit dětem do školy je nejenom proti zdravému rozumu a proti názoru skutečných odborníků, je to také v rozporu se zákonem. Žalobou se městská část domáhá zrušení těch částí mimořádných opatření ministerstva zdravotnictví, který zakazuje přítomnost ve škole a to všem žákům druhého stupně, dětem v mateřských školách kromě přípravného ročníku a nařizuje rotaci na prvním stupni. Žalobu podává MČ Praha 9, některé školy na Praze 9 a někteří rodiče a mají zájem i další škol. V průběhu dnešního dne se zřejmě budou připojovat," řekla radní MČ Praha 9 Jana Nowaková Těmínová (TOP 09).

Petr Zelený, Roman Dolejský

zdroj: tn.nova.cz

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme