Starostou Prahy 6 byl znovu zvolen Ondřej Kolář z TOP 09

20. 11. 2018

Starostou Prahy 6 bude druhé volební období Ondřej Kolář z TOP 09. V pondělí mu na zasedání pětačtyřicetičlenného zastupitelstva dalo hlas 28 zastupitelů. Dosavadní starosta neměl ve volbě protikandidáta. V Praze 6 vytvořily koalici ODS, STAN a volební koalice KLID, která je složená z TOP 09 a KDU-ČSL. Dohromady mají 27 zastupitelů. Zastupitelstvo městské části zvolilo také čtyři místostarosty a čtyři radní.

"Před koalicí leží řada výzev, které bude muset řešit bezodkladně," řekl Kolář před volbou. Jako prioritní jmenoval školství, dopravu a sociální a zdravotní problematiku. Radnice by podle Koláře měla také lépe komunikovat s veřejností, ke spolupráci na otevřené radnici vyzval Piráty, kteří jsou v opozici. "Myslím, že shoda a konsenzuální přístup je něco, co pomáhá," dodal.

Statutárním místostarostou byl zvolen lídr ODS Jakub Stárek, který se bude zabývat územním rozvojem. Dalšími místostarosty byli zvoleni Jan Lacina (STAN), Jaromír Vaculík (TOP 09/KLID) a Jiří Lála (ODS). Lacina bude řešit majetek, kulturu a volný čas, Vaculík finance a Lála se bude zabývat dopravou. Radní pro strategický rozvoj byla zvolena Eva Smutná (za TOP 09/KLID), radním pro sociální věci a zdravotnictví Marián Hošek (KDU-ČSL/KLID), Marie Kubíková (ODS) bude odpovědná za školství a Zdeněk Hořánek (za STAN, dříve ANO) bude mít na starosti investice a bezpečnost.

Volby v šesté městské části vyhrála se ziskem 19,9 procenta koalice TOP 09 a KDU-ČSL, která získala deset mandátů. Stejný počet mandátů získala ODS vedená Jakubem Stárkem, která dostala 19,5 procenta hlasů. Devět mandátů v zastupitelstvu získali Piráti, sedm STAN, ANO získalo šest mandátů. Posledním uskupením, které se do zastupitelstva Prahy 6 dostalo, jsou Zelení, kteří mají tři zastupitele. K volbám přišlo 52,4 procenta voličů.

Na podzim 2014 volby v Praze 6 vyhrála TOP 09 se ziskem 11 mandátů. Druhé skončilo hnutí ANO s osmi křesly. ODS a Zelení získali shodně po šesti mandátech, následovali Starostové s pěti mandáty, ČSSD se čtyřmi, KSČM se třemi a lidovci získali dva zastupitele. Původní koalice TOP 09, ANO, STAN, KDU-ČSL a Zelených se změnila v listopadu 2015. Po neshodách byli odvoláni místostarostka pro dopravu Petra Kolínská a radní pro životní prostředí Antonín Nechvátal (oba Zelení). Zelení následně přešli do opozice. Starostou zůstal Kolář. Praha 6, kde žije zhruba 104 tisíc obyvatel, je na severozápadě hlavního města. Městská část zahrnuje celá katastrální území Dejvic, Liboce, Ruzyně, Střešovic, Veleslavína a Vokovic a části Břevnova, Bubenče, Sedlce a Hradčan.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme