Revitalizace náměstí Jiřího z Poděbrad má podporu

2. 8. 2019

Šetření, při kterém Praha 3 zjišťovala, co obyvatelé městské části říkají na upravený projekt revitalizace náměstí Jiřího z Poděbrad, ukázalo, že se jim líbí. Po dvaceti letech plánování se záměr opravit jedno z nejvýznamnějších pražských náměstí snad podaří posunout dále, doufá obec. 


„Chtěli jsme zjistit, jak se lidé k projektu staví, protože nikdy nebyl pořádně veřejně prezentován. Jsem rád, že ho většina občanů i po debatách s odborníky kvituje. Dlouhodobé odkládání revitalizace náměstí se podepisuje na jeho současném stavu, je třeba s tím už něco dělat. Zdá se, že teď už by se nám to mohlo podařit,“ řekl starosta Jiří Ptáček (TOP 09). Ankety se zúčastnilo 254 respondentů, kteří se seznámili s aktuálním návrhem upraveného projektu ateliéru MCA z roku 2000. 

Ten upřednostňuje oproti původnímu návrhu více zeleně na severním okraji plochy, menší rozsah dlážděných ploch, posun farmářských trhů východním směrem, přesunutí platanů tak, aby nezabraňovaly výhledu na Plečnikův chrám. 

V plánu je také posílit zavlažování trávníků s využitím dešťové vody, vybudovat výtah do metra, zachovat a zrestaurovat kašnu. 
Pozitivně podle zástupců městské části lidé hodnotili snahu o více zeleně a umístění stromořadí, připomínky se týkaly mobiliáře k sezení, který by respondenti posílili hlavně v okolí kašny a na farmářském tržišti. 

Z herních prvků by si občané přáli více houpaček, klouzaček i vodních atrakcí a zastínění dětského hřiště. Prostor současného umístění farmářského tržiště vnímají občané jako málo využitý.

Řešila se také například úprava průchodů od metra nebo bezpečnější místa pro přechod ulice Vinohradská/Slavíkova, z Přemyslovské na náměstí nebo mezi Slavíkovou a Mánesovou. „Podněty z dotazníkového šetření budou projektanti nyní zapracovávat do finální studie,“ dodal Ptáček. 

Zdroj: Právo, Praha - střední Čechy, 2. srpna 2019, str. 11

Autor: (cie)

Štítky
Osobnosti: Jiří Ptáček
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme