Praha se dohodla na odkupu kostela sv. Šimona a Judy

22. 7. 2019

Hlavní město se dohodlo s církevním řádem milosrdných bratří na odkupu odsvěceného kostela svatého Šimona a Judy na Starém Městě, který nyní slouží jako koncertní síň pro Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK. Podle radního pro majetek Jana Chabra (TOP 09) se po dlouhých jednáních městu podařilo vyjednat snížení ceny z původních 126 milionů na 99 milionů korun.

Magistrát chce podle dřívějších informací koupit také bývalé Borůvkovo sanatorium v Legerově ulici.
„Jedná se jednak o kulturní památku, jednak o strategický pozemek v centru města, zároveň sídlo FOK,“ uvedl Chabr. Dodal, že odkup musí ještě schválit Vatikán a poté by se měla podepsat smlouva.

Město začalo jednat také o odkupu bývalého Borůvkova sanatoria, kde zemřel popálený student Jan Palach a umučený čihošťský kněz Josef Toufar a ve kterém vedení města zvažuje umístění muzea nesvobody. O tomto odkupu ještě rozhodnuto nebylo.

Kostel zasvěcený svatému Šimonu Kananejskému a apoštolu Judovi byl postaven v 17. století na místě gotického kostela. Barokní památka byla součástí špitálu milosrdných bratří. Kostel je na základě smlouvy dlouhodobě ve správě Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK.

Zdroj: ČTK

Štítky
Osobnosti: Jan Chabr
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme