Pospíšil: Zpřísnili jsme tresty, ale boj proti týrání zvířat tím nekončí

8. 3. 2020

Tresty za týrání zvířat a za provozování takzvaných množíren budou přísnější. Rozhodla o tom v úterý Sněmovna, zbývá už jen podpis prezidenta Miloše Zemana. Vyvrcholil tak boj projektu Blesk tlapky. Za týrání bude hrozit místo pěti až šest let vězení. Za chov zvířat v nevhodných podmínkách ohrožujících jejich život budou moci soudy ukládat v krajním případě až desetileté vězení. Původním „otcem“ zákona byl spolu s advokátem Robertem Plickou (35) a dalšími expředseda TOP 09 Jiří Pospíšil (44). Ten v rozhovoru Blesku řekl, že jeho boj proti týrání zvířat tímto nekončí.

Po dvou letech došlo konečně ke schválení normy s komplikovaným osudem. Jak tento okamžik prožíváte?

Já mám z toho opravdu ohromnou radost. Tématu zvířat a jejich právní ochraně věnuji dlouhou dobu a moc děkuji Blesku, že téma dostal do povědomí lidí i politiků. I díky vaší kampani si lidé konečně uvědomili, že jde o závažné téma.

Co říkáte na to, že zákon málem prošel v osekané verzi?

Budu upřímný. Když jsem viděl všechny ty debaty ve Sněmovně, tak jsem byl dosti skeptický. Zjistil jsem, že většina zákonodárců se s touto novelou z nějakého důvodu neztotožňovala. Nakonec se mi ulevilo, že se našlo více než 130 poslanců. A když to prošlo, otevřel jsem láhev vína.

Čím si to vysvětlujete, že poslanci váhali?

Tohle je etická norma. Není pravicová ani levicová. Ani se nejedná o vládní návrh. A odráží to určitý vývoj společnosti a to, jak respektujeme vztah ke zvířatům. Jsou to stvoření, která cítí, která trpí, a neměli bychom k nim mít stejný vztah jako k věcem. Jedná se o průlomovou normu, která odráží stav společnosti, takže mě moc nepřekvapuje, že se to obtížně projednávalo.

Věříte, že zákon opravdu zatočí s tyrany?

Já jsem přesvědčen, že teď bude mít česká justice a policie účelné nástroje. V nejzávažnějších případech teď konečně nebude hrozit podmínka, ale vězení. Až budeme mít nějaký případ a někdo si za to půjde opravdu sednout, tak věřím, že půjde o odstrašující případ pro všechny ty, kteří se týráním živí.

V prosinci ve Sněmovně zazníval názor, že by to mohlo poškodit velkochovy, a proto se tak část poslanců zdržela. Je to namířené i proti nim?

Tohle odmítám. Na druhou stranu si položme otázky. To jako nemají mít zvířata ve velkochovech žádná práva? Nemáme se zajímat, v jakých podmínkách žijí prasata, krávy a drůbež? To je pokrytecké. Zvíře je živý tvor, tak se máme snažit zajistit mu důstojné podmínky i tam.

Sám jste europoslanec. Budete se snažit zakázat týrání a množírny v celé EU?

Já jsem o tom na půdě Evropského parlamentu mluvil už několikrát a mám radost, že současné složení je k tomuto tématu nakloněno. Teď budu informovat kolegy o tom, co prošlo u nás. Ale několikrát jsem říkal, že pokud se nepřijme evropská úprava, která by definovala množírny, tak se tento problém nikdy nevyřeší. Evropskou komisi jsem vyzval, aby zpracovala návrhy, jak to řešit a jak zajistit, aby členské státy mezi sebou spolupracovaly.

Zdroj: Blesk.cz

Štítky
Osobnosti: Jiří Pospíšil
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme