Pospíšil: Uzavření centra Prahy by byl konec koalice

7. 1. 2020

Ministři jednají jako zaměstnanci Agrofertu, Andrej Babiš je pro Česko velká ostuda, říká europoslanec a šéf pražské TOP 09 Jiří Pospíšil. Druhý audit Evropské komise, který podle serveru Neovliní taky potvrdil, že premiér ovládá Agrofert, podle Pospíšila ukazuje, že jeho kauza střetu zájmů je v historii EU bezprecedentní. Opozice se ale nedokáže spojit, a tak se Andrej Babiš prý může jen smát. Pospíšil taky popisuje, co mu vadí na vládnutí s primátorem Hřibem a jakou má pražská koalice budoucnost. A přiznává, že možná v politice skončí.

Andrej Babiš se chová jako produkt minulého režimu, říká o reakci premiéra na audity EK Pospíšil. Měl by závěry přijmout, zařídit se podle nich a pak se případně obrátit na soud. Teď ale prý ostudu Česka jen zvětšuje a zdá se, jako by se někteří ministři a státní instituce chovali jako advokáti Agrofertu. Úředníci a politici, kteří dál proplácejí Agrofertu dotace, podle Pospíšila možná páchají trestné činy a měla by to řešit policie.

Jiří Pospíšil zároveň kritizuje přístup opozice, která se nedokáže domluvit na spolupráci. Babiš si podle něj díky sporům mezi jednotlivými stranami může mnout ruce a zřejmě tak vyhraje i příští volby a dost možná bude dál vládnout. Pospíšil tvrdí, že politici pro spolupráci reálně nic nedělají a vznik dalších iniciativ, jako je třeba ta Jana Čižinského, tříští síly.

Šéf pražské TOP 09 ale taky říká, že se musí změnit spolupráce v pražské koalici. Za loňský rok se podle něj alarmujícím způsobem málo investovalo. I to chce řešit s primátorem Hřibem, sporných bodů je ale víc. Pokud by například byla trvale uzavřená doprava v centru města, jako se to stalo nedávno dočasně, byl by to konec koalice. Pospíšil říká, že by radši vládl s ODS, ale ta možnost tu teď není a jinou volbu než Piráty a Prahu sobě nemá.

Vydrží pražská koalice? Co jsou největší body sváru? Proč se opozice nedokáže domluvit a jakou roli v tom hrají spory TOP 09 a Pirátů? Dokáže si Jiří Pospíšil představit svou budoucnost v jiné straně? A proč by mu nevadilo v politice úplně skončit?

Celý videorozhovor můžete shlédnout ZDE.

Zdroj: Reflex.cz

Štítky
Osobnosti: Jiří Pospíšil
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme