Pospíšil: Spor kolem bytů je první vážnou krizí koalice

1. 4. 2019

Avizovaný záměr Pirátů odhalovat prázdné investiční byty v Praze pomocí elektroměrů považuje předseda TOP 09 Jiří Pospíšil za první vážnou krizi v koalici Pirátů, Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN) a Prahy sobě. Nelíbí se mu obsah návrhu, který pokládá za „levicový experiment“, a také to, že se o něm koaliční partneři dozvěděli z médií.

Podle plánu, o kterém Hřib informoval v úterý na webu Aktuálně. cz, se mají vytipovat v Praze soukromé byty, které si většinou zahraniční vlastníci koupili pouze jako investici a nikdo v nich nebydlí. Těm by mohla hrozit vyšší daň z nemovitosti, v první fázi je nicméně cílem zjistit, kolik takových bytů je. K tomu by měla sloužit data poskytnutá firmou PRE z elektroměrů.

Proti plánu se ostře vymezila opoziční ODS, ale i koaliční TOP 09. „Je to pro nás fatální obsahem i formou, jakou se o tom dozvídáme,“ uvedl Pospíšil. Rada podle něj nic takového neprojednávala. Primátorovi Pospíšil zašle oficiální dopis vyzývající ke koaličnímu smírčímu jednání.

„Prázdných bytů je minimum“

První náměstek primátora Petr Hlaváček (za TOP 09) k tomu dodal, že k problému prázdných soukromých bytů existují dvě teorie. Podle první je jich mezi investičními byty většina, podle druhé je naopak většina nájemního trhu v Praze tvořena byty kupovanými na investice a těch prázdných je mezi nimi minimum. Podle názoru Hlaváčka platí spíše druhá varianta.

Radní pro majetek Jan Chabr (TOP 09) doplnil, že plán zjišťování prázdných bytů podle spotřeby elektřiny je nereálný i prakticky.

„PRE určitě nemůže poskytovat data o elektroměrech konkrétních fyzických nebo právnických osob,“ uvedl. Dodal, že data by zřejmě bylo možné získat jenom o celých oblastech. Navíc by nebyla moc přesná a těžko by se filtrovali lidé například na delší dovolené.

Primátor Hřib je na pracovní cestě na Tchaj-wanu. Po vedoucí svých poradců vzkázal, že k věci již bylo vše podstatné řečeno a o zvyšování daní nepadlo ani slovo.

Radní pro bydlení Adam Zábranský (Piráti) doplnil, že Piráti zdanění nenavrhují. Data z elektroměrů má podle něj PRE dodat po katastrech, takže se město dozví, že třeba v Bubenči je 10 procent prázdných bytů. „Těžko lze mluvit o nějakém šmírování,“ uvedl.

Zdroj: MF DNES (30.3.2019)

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme