Pospíšil: Ruští oligarchové obcházejí sankce i přes drahá zvířata

18. 8. 2022

Více než dvanáct set prominentů putinovského režimu dosud zařazených na sankční seznam EU je jistě dobrou vizitkou společného postupu EU proti ruské agresi na Ukrajině. Objevují se ale případy, které ukazují, že unijní sankční systém má trhliny, které vynalézaví ruští oligarchové a další podporovatelé Putinova režimu využívají, aby se uvaleným sankcím vyhnuli.

Obvykle se v souvislosti s jejich majetkem v EU mluví o bankovních kontech, přepychových letních sídlech či luxusních jachtách, ale portfolio aktiv může být – a často bývá – daleko širší.  Příliš se neví, že se do něj řadí i drahá zvířata, jako jsou plemenní koně a býci či bohužel i šelmy chované jako domácí mazlíčci. Hodnota těchto zvířat může začínat na desítkách tisíc a končit i na miliónových hodnotách.

Jeden takový případ, kdy majetkové operace související se sankcemi zasáhly do života zvířete a vyvolaly také otázky o účinnosti sankcí, byl popsán i v Česku. Kůň Dux Scholar ustájený dlouhá léta v Česku, který slavil úspěchy na dostihových závodištích a posléze i jako plemenný hřebec, byl totiž původně majetkem čečenského prezidenta Ramzana Kadyrova, který jej však těšně před svým zařazením na sankční seznam EU v červenci 2014 (v souvislosti s ruskou anexí Krymu) převedl na svého blízkého spolupracovníka a rádce v oblasti koní Saida Shaptukayeva. Tomu kůň patří dodnes. Vzhledem k tomu, že Shaptukayev na sankčním seznamu EU nefiguruje, mohl být kůň podle informací z médií v uplynulých dnech exportován z Česka. Podle dřívějších zpráv nejspíše směřoval do Ruské federace.  

Případ považuji za skandální, a proto se dotazuji formou interpelace Komise, co podniká proti tomu, aby k němu a jemu podobným nedocházelo. Považuji za nepřijatelné, aby bylo možné vyhnout se sankcím účelovým převodem majetku na jinou osobu a navíc aby takové jednání osm let procházelo. Očekával bych, že příslušné orgány EU a členských států budou mít zmapovány nejenom samotné ruské oligarchy a další podporovatele Putinova režimu, ale i jejich blízké okolí. A že zasáhnou i v případech, kdy s vidinou blížícího se uvalení sankcí došlo k účelovému převodu majetku na osoby z blízkého okolí.

Pokud se tak neděje, a zdá se, že skutečně ne, považuji to za vážnou chybu. V souvislosti s pokračující útočnou válkou putinovského režimu proti Ukrajině si nemůžeme dovolit oslabování účinnosti našich sankcí. Ba naopak, musíme dělat maximum pro to, aby sankce byly co nejúčinnější a zasahovaly prominenty Putinova režimu na citlivých místech. A součástí tohoto úsilí by mělo být to, že v případě zjištění mezer v sankčním režimu EU dojde co nejdříve k jejich zacelení.

Komenář Jiřího Posíšila

Zdroj: https://www.forum24.cz/jak-rusti-oligarchove-obchazeji-sankce-i-pres-draha-zvirata/?fbclid=IwAR1lYaCQfB3qEQooETnjOOwXSEmxJnz3NAg4tfSVTTjUa9S0Dv34bNmnkIQ

Štítky
Osobnosti: Jiří Pospíšil
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme