Pospíšil: Průtahy v kauze Čapí hnízdo snižují důvěru v právní stát

7. 9. 2021

Kauza Čapí hnízdo premiéra Andreje Babiše (ANO) se táhne už řadu let a znovu ji má na stole policie. Nyní se rozjelo nové kolo výslechů. „Snižuje to důvěru v právní stát. Není přijatelné, aby samotné přípravné řízení trvalo více než pět,“ kritizuje europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09). Poslankyně Helena Válková (ANO) s tím souhlasí: „Musím jen smutně podotknout, že u některých trestních řízení je ta doba tak nepřiměřená, že vzbuzuje pochybnosti, co za tím vězí.“

Jako členka mandátového a imunitního výboru měla Válková možnost nahlédnout do spisu. A jak říká, v porovnání s jinými spisy není věc tak komplikovaná, jak by se na první pohled mohlo zdát.

„Podle mého přesvědčení už to mohlo skončit. Nechápu takové otálení. Pokud byl na jaře předán spis vyšetřovatelem Pavlem Nevtípilem státnímu zástupci Jaroslavu Šarochovi, nevím, proč čekal do 31. srpna. To není dobré ani pro toho obviněného. Co si o tom máte myslet?“ ptá se bývalá ministryně spravedlnosti, která kandiduje ve volbách za hnutí ANO.

Podle exministra spravedlnosti Pospíšila je problém v tom, že jde o trestní kauzu premiéra České republiky. 

„Taková kauza by měla být řádně a rychle vyšetřena. Neznám pohnutky, proč v tomto případě státní zástupce Šaroch postupuje, jak postupuje. Odborná veřejnost kritizovala už jeho první rozhodnutí v roce 2019, kdy kauzu zastavil a pořádně to nezdůvodnil,“ říká.

Hyperkorektnost, která souvisí s osobou premiéra, za tím určitě není. „Kdyby šlo o hyperkorektnost, pak bychom neměli takové umělé průtahy. Třeba že den před ukončením lhůty se objeví v uvozovkách nové důkazy. Například o tom, že má být vyslechnut Andrej Babiš mladší, odborníci hovořili celou dobu. Najednou po pěti letech přípravného řízení se vydá takovýto pokyn. Neumím posoudit, proč tomu tak je. Jestli to je nekvalita konkrétního státního zástupce anebo je tam něco jiného. Pachuť zkrátka zůstane, protože jde o kauzu premiéra této země,“ konstatuje Pospíšil.

Válková upozorňuje, že snaha vyslechnout premiérova syna byla dlouhodobá, ale neúspěšná.

„Teď se objevil v České republice čistou náhodou. Byl na začátku předvolební kampaně hnutí ANO. Myslím, že i ti, kteří nevolí ANO, viděli, že je to zvláštní náhoda. A teď bude vypovídat. Jsem pro, ale kdy on se objevil v Česku? V červnu, v červenci. A 31. srpna se pozve vypovídat, naznačuje.

Jako bývalá ministryně spravedlnosti prý ví, že se ke změně státního zástupce přistupuje v krajních případech. „Ale městský státní zástupce mohl říci: pane Šarochu, asi jste unavený. My to chápeme. Jestli to nemůžete v tom čase dokončit, tak buď vám přidáme, nebo posílíme váš tým, anebo to bude dělat jiný státní zástupce. Ani toto se nestalo,“ dodává.

Kdyby se měnili státní zástupci, nastanou podle Pospíšila další pochyby kolem kauzy.

„Všechny nestandardní kroky, o kterých mluví bývalá paní ministryně, naopak posílí nedůvěru veřejnosti v to, že je kauza nestranně řešena. Výměny státních zástupců mají mít jasný důvod, ne že je státní zástupce unaven. On bere mimořádnou odměnu, mimořádný plat, je nezávislý a zákonně zajištěný. Takový člověk když na to nemá, má odejít ze státního zastupitelství,“ míní.

Europoslanec se vrací i k výslechu premiérova syna. „Že se tady objevil na nějaké kampani, mě nezajímá. Hodnotím to právně. Je to člověk, který měl být v kauze vyslechnut. Policie se o to neúspěšně pokoušela, nevím, proč tomu tak bylo a udivuje mě to. On sám o sobě tvrdí, že je týdny v republice. A teď se kvůli jeho výslechu opět prodlužuje uzavření přípravné fáze kauzy. Není to normální a logický postup,“ naznačuje Pospíšil.

Podle Válkové není pravda, že by premiér Babiš jakýmkoliv způsobem zasahoval do kauzy Čapí hnízdo. „Vím to. Příliš blízko stojím i jako zmocněnkyně vlády pro lidská práva, abych věděla, že toto by nikdy neudělal. Protože to je ohrožující pro každého premiéra. Vždyť by ho to mohlo smést a nemá tu možnost,“ vysvětluje.

Aby se odstranily pochybnosti a otazníky kolem kauzy, je teď podle ní potřeba provést plánované výslechy. „Jen člověku zůstává trošku rozum stát nad tím, proč takto ostře sledovaná kauza vyžaduje tolik času i o prázdninách. Nechci se strefovat do pana Šarocha, jen si myslím, že je to nešťastné a není to ani dobré pro obviněnou stranou. To nejsou průtahy, které by jí svědčily,“ tvrdí bývalá ministryně.

Pospíšil si naopak myslí, že je v zájmu Babiše kauzu protahovat. „Určitě ukončení přípravné fáze protáhnout až po parlamentních volbách. Aby rozhodnutí, jestli bude, či nebude podána obžaloba, padlo až po volbách. Ale je to spekulace, nemám žádné důkazy,“ upozorňuje europoslanec.

Celou debatu si můžete pustit ZDE.

Zdroj: Rozhlas

Štítky
Osobnosti: Jiří Pospíšil
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme