Pospíšil: Pražská TOP 09 si zvolí nové vedení. Budu obhajovat pozici předsedy.

18. 6. 2021

Pražskou organizaci TOP 09 vede už dva roky Jiří Pospíšil. Zeptali jsme ho proto na to, jak se proevropské pravici pod jeho vedením v hlavním městě vede a jak hodnotí svou pozici den před sněmem, na kterém se bude volit nové vedení.

Jak dnes vypadá pozice TOP 09 v hlavním městě, kde tato strana dříve naprosto dominovala?

Myslím, že velmi dobře. Po posledních komunálníchvolbách jsme se opět stali součástí magistrátní koalice, kde hrajeme roli klidné středopravicové síly, která koriguje některé radikální aktivistické levicové nápady našich koaličních partnerů. A teď nemyslím jen nesmyslnou uzavírku dopravy v centru města, ale nedopustili jsme například ani sledování bytů přes elektroměry či větší restrikce pro obyvatele centra.

Jsem rád, že se nám daří prosazovat mnoho věci z našeho volebního programu. Ať jde o dlouhodobý projekt nové budovy Vltavské filharmonie, u kterého bychom ještě do konce volebního období chtěli vybrat vítězný návrh vzešlý z mezinárodní architektonické soutěže, či projekty našeho radního Chabra, které z Prahy chtějí udělat moderní energeticky úsporné město. Mimořádně zajímavý je jeho projekt podpory elektromobility.  

To je magistrát. A co městské části? 

TOP 09 je zastoupena ve vedení 12 z 15 velkých městských částí. Pražská topka tedy není jen o našich komunálních politicích na magistrátu, ale je hlavně o našich úspěšných starostech, místostarostech a radních, kterým se skutečně daří zlepšovat život lidem v tamních městských částech.

Topce v Praze ale přece mnozí prorokovali, že ji politicky zničí Piráti či Praha sobě…

To se ale nestalo a podle mého se to ani nestane. Vzpomeňme, jak při posledních komunálních volbách byly preference TOP 09 kolem 5 %, Piráti – jasní favorité– měli preference kolem 30 %. Výsledek ale je, že máme stejně mandátů jako Piráti.

Navíc, tato dvě uskupení mají spíše levicový program, zatímco my patříme k pravici. Takže pro pražské voliče, kteří chtějí umírněnou konzervativně-liberální stranu, jsme stále jedinou rozumnou volbou. 

Teď o víkendu si volíte nové vedení. Co podle vás bude jeho hlavním úkolem? 

Rozhodně příprava na komunální volby v roce 2022. Jsem přesvědčený, že díky konkrétní práci komunálních politiků za TOP 09 je velká šance, že naše současné pozice nejenom obhájíme, ale i posílíme. Znova opakuji, že komunální volby nejsou jen o magistrátu, ale hlavně o městských částech.

A vy sám budete kandidovat? 

Ano, budu kandidovat. Získal jsem nominace z většiny regionálních sdružení TOP 09. Tím hlavním důvodem je ale to, že za mého působení v čele pražské TOP 09 se nám podařilo uspět ve volbách, které v té době proběhly – evropské volby jsme v Praze vyhráli a v senátních byli s naší zásadní podporou zvoleni za senátory Miroslava Němcová a David Smoljak.

Veřejným míněním v Praze teď hýbe otázka uzavření dopravy v centru a možného zavedení mýta pro osobní automobily. Jak se na tenhle problém díváte jako předseda pražské TOP 09?

To je přesně ten moment, kde máme jiné názory než naši magistrátní koaliční partneři. Nelze lidem nejprve „napařit“ mýto, zdražit parkování, zavřít hlavní ulice a teprve potom zprovoznit pražský okruh a další klíčové dopravní stavby. My jsme strana životního prostředí, ale neprosazujeme lidem a přírodě prospěšná řešení jen zákazy, příkazy a zdražováním.

Za rohem jsou ale také volby sněmovní…

To bude klíčová bitva o osud celé naší země a já udělám se svými kolegy z pražské TOP 09 všechno pro to, aby koalice SPOLU v Praze vyhrála a zdejší výsledek zásadně přispěl ke změně celostátní politiky. Nemůže se opakovat situace z roku 2017, kdy v pravicové Praze sněmovní volby vyhrálo levicové hnutí ANO. Uděláme pro to maximum.

Zdroj: Forum24.cz

Štítky
Osobnosti: Jiří Pospíšil
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme