Pospíšil: Podpoříme kulturu v Praze. Odpustíme nájmy a zvýšíme granty

24. 4. 2020

Top 09 představila návrhy na záchranu kultury v průběhu a po ukončení opatření spojených s koronavirem. Na tiskové konferenci představil návrhy o kterých jedná také pražský magsitrát předseda zastupitelského klubu Jiří Pospíšil. Plánovné kroky přišla podpořit také herečka Eva Holubová.

Plán jak řešit nastalou situaci v kultuře navrhuje strana TOP 09, která své návrhy představila na tiskové konferenci v prostorách pražské Lucerny. Návrhy, které mají pomoci pražské kulturní scéně, představil předseda zastupitelského klubu Jiří Pospíšil. 

"My počítáme s podporou pražské kultury. Za prvé budeme odpouštět nájmy těm kulturním institucím, které sídlí v městských objektech. Za druhé Top 09 podpoří změny v grantovém systému. Budeme chtít rozvolnit pravidla, to znamená, že pokud někdo získal grant na kulturní akci, kterou nestihl kvůli koronaviru zrealizovat a přesunul ji na příští rok, pak si myslím, že bychom v tomto směru měli být vstřícní a upravit pravidla tak, aby se ty peníze nemusely vracet a zůstaly v kulturní instituci," říká předseda zastupitelského klubu Jiří Pospíšil (TOP 09). 

O grantech a nakládání s finančními prostředky ještě v tuto chvíli probíhají jednání na pražském magistrátu. Podporu kultury ze strany státu zdůraznila herečka Eva Holubová, která přišla návrhy strany na tiskovou konferenci podpořit. Podle ní krizi bez pomoci nepřežije mnoho divadel.

"Nájem se platí, ale ty baráky nevydělávají a jestli dostaneme dovoleno, že tam, kde vyděláváme na šesti stech padesáti divácích, tak můžeme hrát pro padesát, tak jestli těch šest set diváků stát nezaplatí, tak je to prodělečný. My dokonce máme nasmlouvané představení, děkuju, že diváci nechtějí peníze za lístky zpátky, že si počkají až jim ta představení odehrajeme, ale já se bojím, jestli budeme mít vůbec kde hrát," říká Eva Holubová. 

Praha se pak letos zaměří také na tuzemský turismus. Připravuje totiž kampaň ve spolupráci s Prague City Tourism, v rámci ní bude chtít nalákat do Prahy české turisty, aby v metropoli strávili letošní dovolenou.

Zdroj: PrahaTV

Štítky
Osobnosti: Jiří Pospíšil
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme