Pospíšil: Nejvyšší státní zástupce by neměl mít komunistickou minulost

14. 7. 2021

Premiér Andrej Babiš (ANO) otočil a vláda nakonec schválila Igora Stříže jako nového nejvyššího státního zástupce. Podle experta na českou justici Petra Dimuna to je mimo jiné prohra spolku Milion chvilek, který v květnu požadoval konec ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO) kvůli údajnému nátlaku na tehdejšího nejvyššího zástupce Pavla Zemana. Dimun v pořadu 360° na CNN Prima NEWS ještě podotkl, že u Stříže rozhodně nelze vyloučit, že v kauze Čapí hnízdo půjde „Babišovi na ruku“.

Igor Stříž je někdejším vyšetřovatelem a prokurátorem u vojenské prokuratury a od roku 2011 byl zástupcem Pavla Zemana, který na post nejvyššího státního zástupce rezignoval 14. května.

Další host pořadu, europoslanec a bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (TOP 09), který Pavla Zemana v roce 2011 jmenoval, dodal, že pro Stříže by měl být post náměstka maximem. „Hlava celé soustavy má symboliku. Představitelé by neměli mít komunistickou minulost a rozumím kolegům z opozice, že jsou kritičtí,“ vysvětlil Pospíšil.

Podle Dimuna ale Stríž počítá s tím, že může po volbách skončit. „Nebude se bránit a říkat, že na něj byl vytvořen nátlak. Misi bere jako příležitost zvýšit si preference,“ dodal expert.

Stříž se zpočátku nelíbil ani premiérovi Babišovi. Ten ale v posledních dnech otočil. „Premiér hlasoval pro. Jestli byly výhrady, tak proto, že ho neznal,“ uvedla na pondělní tiskové konferenci Benešová.

Pospíšil však na celém výběru vidí pachuť, že mohlo dojít k dohodě. „Vždy bude podezření, že se mohli Stříž a Babiš domluvit,“ prohlásil europoslanec. Přesto je prý menší šance, že se Stříž nechá ovlivnit, než v případě, že by přišel někdo „cizí“ mimo soustavu.

S tím Dimun nesouhlasil: „Jaká je záruka, že Stříž nepůjde Babišovi na ruku? Premiér změnil svůj zásadně negativní názor, ale proč přesně, to nevím. Doufám, že vše zjistím,“ přeje si expert.

Štítky
Osobnosti: Jiří Pospíšil
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme