Pospíšil: Na zastupitelstvu Prahy s hnutím ANO nikdy spolupracovat nebudeme

20. 1. 2020

Praha 1 má od úterý nové vedení. Novou koalici vytvořila ODS, TOP 09, lidovci, STAN, Iniciativa pro Prahu 1 a ANO, po prosincovém vypovězení koaliční smlouvy naopak odcházejí zástupci Prahy 1 Sobě a Pirátů. „Tuto koalici budu hodnotit až podle toho, jaké bude mít výsledky,“ říká v rozhovoru s Tomášem Pancířem Jiří Pospíšil, europoslanec a předseda pražské TOP 09.

Spolupráce TOP 09 a hnutí ANO na Praze 1 vyvolala ve veřejném prostoru řadu otázek, mimo jiné ohledně vztahu TOP 09 a hnutí ANO, které nově budou na Praze 1 spolupracovat. Postoj TOP 09 se prý ale nemění. 

„S hnutím ANO nikdy nebudeme vládnout na centrální Praze a také nespolupracujeme na národní úrovni. V některých menších městech ale bohužel dochází ke vzniku koalic, kde je zastoupena TOP 09, jiné pravicové strany a občas i hnutí ANO. Mně osobně se to nelíbí, ale ve chvíli, kdy v zastupitelstvech máte deset patnáct stran, se obtížně vytvářejí většiny,“ shrnuje Jiří Pospíšil.

Budoucnost pražské koalice

Na zastupitelstvu hlavního města Prahy se prý podobný scénář rozhodně odehrávat nebude – přestože rozložení politických sil tam je velmi podobné jako na Praze 1. „V zastupitelstvu Prahy sedím já a já za TOP 09 voličům slíbil, že s hnutím ANO spolupracovat nebudu,“ zdůrazňuje Jiří Pospíšil.

„Centrální Praha má velkou politickou symboliku. Komunál zde má jinou úroveň než komunál v menším městě nebo v malé městské části. V Praze tedy s hnutím ANO vládnout nebudeme a nemůžeme, i kdyby to numericky vycházelo a i kdyby koalice byla efektivní.“

Jak Jiří Pospíšil hodnotí práci současného zastupitelstva hlavního města? A jaké má Jiří Pospíšil vztahy s Janem Čižinským? Poslechněte si celý rozhovor.

Štítky
Osobnosti: Jiří Pospíšil
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme