Pospíšil: Kritizované toalety na Petříně nebudou

2. 12. 2019

Praha nebude pokračovat ve stavbě zázemí s toaletami ve Velké strahovské zahradě na Petříně. V reakci na kritiku místních obyvatel v pondělí radní změnili říjnové usnesení, kterým projekt v upravené podobě odsouhlasili. Magistrát nyní musí odstoupit od uzavřené smlouvy se stavební firmou.

Radní také schválili, že městský Institut plánování a rozvoje (IPR) se zapojením obyvatel připraví koncepci rozvoje petřínských parků a zahrad. Do přípravy projektu magistrát investoval asi půl milionu korun, další necelý milion zaplatí stavební firmě jako odstupné.

Projekt zázemí a toalet na Petříně magistrát připravoval několik let, stavět se mělo na místě dřevěných stavení, která město nechalo zbourat v roce 2015. Magistrátní oddělení péče o zeleň má stavební povolení, v soutěži našlo dodavatele a práce začaly. Po pokračující kritice ze strany místních obyvatel radní změnili názor a dříve opakovaně schválený projekt ukončili. Magistrát plánoval také úpravy Lobkovické zahrady, i tento projekt je pozastaven a jeho případná podoba má vyplynout z plánované koncepční studie. 

Proti projektům na Petříně vznikly dva spolky a několik petic. Podle místních je Petřín jedno z mála míst v centru města, které ještě nezahltil turistický ruch a kde stále mohou relaxovat. Stavba nad Vlašskou ulicí by podle kritiků také narušila výhled a cenný přírodní biotop Petřína. Projekt v posledních měsících vyvolal intenzivní diskuse na zastupitelstvech magistrátu i Prahy 1. 

„Dosavadní proces probíhal zcela standardně, ale myslím si, že v politice má občas zvítězit zdravý rozum,“ uvedl předseda klubu zastupitelů Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN) Jiří Pospíšil (TOP 09). Dodal, že město pro stavbu zázemí a toalet vybírá vhodnější pozemek, který již je vytipovaný. 

Podle smlouvy s firmou PSP-GDS, která měla pro město budovu postavit, zaplatí magistrát odstupné pět procent z celkové ceny stavby 19,2 milionu korun, tedy něco přes 960 000 korun. Náklady na vytvoření projektu byly podle mluvčí klubu zastupitelů Spojených sil Šárky Kuželové zhruba 500 000 korun.

Do přípravy koncepční studie, která stanoví podobu petřínských zahrad, IPR podle schváleného dokumentu zapojí místní obyvatele prostřednictvím tzv. participativního plánování. Příprava bude zahrnovat zpracování dílčích analýz pro různé oblasti, jako je památková ochrana či ochrana přírody. Studie se bude zabývat parky a zahradami Růžový sad, U rozhledny, Nebozízek, Seminářská zahrada, Lobkovická zahrada, Velká strahovská zahrada a zahrada Kinských.

Velká strahovská zahrada u Strahovského kláštera byla založena v raném středověku jako užitková. Její rozloha je 11 hektarů. S Petřínskými sady byla propojena v roce 2016.

Zdroj: lidovky.cz

Štítky
Osobnosti: Jiří Pospíšil
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme