Pospíšil: Chci prošetřit černou ovci mezi dotačními tituly v Praze

2. 3. 2020

Jiří Pospíšil podává neadresné trestní oznámení s cílem prověřit administraci dotačního programu Evropské unie na podporu inovativních podnikatelských projektů, tzv. pražských voucherů. Pospíšil upozornil, že v první výzvě dokázal magistrátní odbor projektového řízení rozdělit jen přes dva miliony korun, přičemž náklady na administrativu a propagaci přesáhly 16 milionů.

„Vyšetřování by mělo zjistit, jestli šlo v uvozovkách jen o špatné hospodaření anebo to naplňuje skutkovou podstatu trestného činu,“ řekl politik, podle kterého by teoreticky mohlo jít o prohřešek proti finančním zájmům EU či proti principům řádného hospodaření.

Do konce dotačního období zbývá zhruba rok a půl. Dosavadní neúspěch pražských voucherů, kvůli kterému složil funkci šéf odboru Jan Dobrovský, podtrhuje fakt, že z druhé a třetí výzvy zatím ještě nikdo nedostal navzdory podaným žádostem v řádu několika desítek milionů ani korunu. „Někteří žadatelé čekají rok i více. Je pravděpodobné, že za tak dlouhou dobu ztratí žádost smysl, protože už jednotlivé projekty sami realizují nebo na ně rezignují,“ upozornil další zastupitel Spojených sil Martin Dlouhý (TOP 09). Na stole už je čtvrtá výzva, v níž je však možné vyplatit dotace až po „vyřešení“ té třetí.

Celkem je v dotačním programu k dispozici 300 milionů korun, přičemž maximálně 20 procent z utracené částky lze použít na administrativu. Aktuálně tyto výdaje představují kolem 90 procent. Pokud by takový stav panoval i na konci období, musel by nejspíš magistrát všechny peníze vracet.

„Černá ovce“ mezi ostatními dotačními tituly

„Beru toto trestní oznámení jako příležitost ‚vrhnout světlo‘ na konkrétní problém. A to ve chvíli, kdy odbor požádal o dalších devět milionů korun na propagaci voucherů,“ dodal Pospíšil, podle něhož představuje tento program „černou ovci“ ve srovnání s devíti dalšími dotačními tituly. V jejich případě se prý podařilo administraci výrazně zefektivnit.

S podnikatelskými vouchery může být problém kvůli najmutí externí firmy na vyhodnocování žádostí. Kontrakt údajně připravila ještě minulá politická reprezentace a samotný odbor projektového řízení odhalil při nedávné kontrole v práci externího dodavatele osmdesáti procentní chybovost. Podstatná suma, která se téměř jistě nepodaří z programu vyčerpat, by ještě mohla být teoreticky převedena do jiného dotačního titulu.

Zdroj: denik.cz

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme