Pospíšil: Česká vláda se chová jako sbor advokátů Agrofertu

6. 2. 2020

Kvůli pozastavení dotací pro holding Agrofert se Česko bude soudit s Evropskou komisí. Začátkem týdne o žalobě rozhodla vláda Andreje Babiše (ANO). A to přesto, že Evropská komise nakonec proplacení většiny peněz schválila.

Podle ministra zemědělství Miroslava Tomana (za ČSSD), který žalobu vládě navrhl, jde o princip. "Česko v minulosti dalo sedm takových žalob. Je jedno, které firmy se to týká, protože nejde o Agrofert, ale je to principielní záležitost," uvedl Toman.

Podle opozice jde víc než o princip spíše o ostudu.

"Česká vláda se chová jako sbor advokátů Agrofertu a Andreje Babiše, a ne zájmů Česka. Žaloba je politicky krajně nevhodná, poškodí nás v Evropské unii," uvedl europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09). "Vypadá to jako chucpe, protože to nejsou nárokové dotace," podotkl europoslanec Alexandr Vondra (ODS).

Europoslanci za Babišovo hnutí ANO jsou zdrženlivější. "Jedná se o standardní procesní krok, který Česká republika učinila na základě doporučení právníků," uvedla třeba europoslankyně Martina Dlabajová. Podle eurokomisařky Věry Jourové je žaloba právně v pořádku. "Česká vláda takový krok udělat může, ale nebudu předjímat, co se může stát. Evropská komise se bude bránit," podotkla Jourová.

Žalobu schválila česká vláda jednomyslně už v pondělí, ale v tichosti. Na to, že kabinetem prošla, upozornil Deník N. Když ministři o tomto bodu jednali, odešel premiér z místnosti. "Je to záležitost právníků českého státu," uvedl Babiš.

V celém sporu Česka a Evropské komise jde o platby z Programu rozvoje venkova za poslední čtvrtletí roku 2018 a první loňské čtvrtletí - v celkové výši téměř 247 tisíc eur (asi 6,3 milionu korun).

Evropská komise poslala do Česka už dvě auditní zprávy týkající se premiéra Babiše - obě uvádějí, že Babiš má vliv na holding Agrofert, který v únoru 2017 převedl do svěřenských fondů, ale přitom má jako premiér také vliv dělení unijních dotací. Česku teď běží lhůta pro vyjádření.

Podle ministra zahraničních věcí Tomáše Petříčka (ČSSD) bylo možné žalobu podat, než budou konečné audity. I on uvedl, že ji vláda schválila, a Česko tak učinilo na doporučení právníků.

Na znění žaloby už pracují právníci jeho úřadu, lhůta pro její podání končí 10. února.

"Komise přistoupila k pozastavení plateb k několika projektům, ačkoli ještě zdaleka není auditní šetření uzavřeno. Sama komise na jednání minulý týden uznala, že její rozhodnutí je minimálně zčásti neopodstatněné," uvedl náměstek ministra zahraničí Martin Smolek, který je českým přidělencem u Soudního dvora EU.

Andrej Babiš dlouhodobě odmítá jak střet zájmů, tak i vliv na koncern Agrofert. A opakuje, že Česko nebude muset žádné platby vracet, jak komise hrozí. Také Agrofert tvrdí, že postupoval podle zákonů.

Zdroj: iHned.cz

Štítky
Osobnosti: Jiří Pospíšil
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme