Pospíšil: Babišův střet zájmů poškozuje Česko, nejde jen o umělou hru.

11. 6. 2021

Evropský parlament v rezoluci, kterou podpořilo 505 zákonodárců, odsoudil střet zájmů premiéra Andreje Babiše. Rezoluce vyzývá orgány Evropské unie i české úřady k ráznějšímu přístupu vůči dotacím pro holding Agrofert. Není to ale právně závazný akt Evropského parlamentu. Podle premiéra Babiše je to pokračování zásahů do vnitřních záležitostí Česka. Evropský parlamentse podle něj snaží ovlivnit podzimní volby v Česku.


Proti rezoluci se vyslovilo 30 europoslanců a 155 se jich zdrželo. Proti hlasovali všichni europoslancizastupující hnutí ANO. Ondřej Kotek (za ANO) z frakce obnova Evropy vyjádřil uspokojení, že se našla skoro třetina poslanců, kteří pro rezoluci nehlasovali.

„Tato rezoluce nebude mít žádný zásadní dopad, protože to podstatné se odehrává mezi Českourepublikou a Evropskou komisí. A ta potvrdila, že opatření z auditní zprávy z roku 2019 jsou plněna,“ řekl Radiožurnálu.

Většina dalších českých zástupců však dokument podpořila. 

Europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09) odmítl, že by hlasování vyvolali pouze opoziční poslanci z Česka, hlasovalo totiž přes 500 poslanců EP z různých zemí.

„Je to jasný důkaz, že střet zájmů Andreje Babiše je velkým problémem. Že to není pouze umělá hra, kterou rozehrává česká politická opozice anebo novináři, jak často tvrdí premiér Babiš. Je to velký problém a poškozuje to bohužel obraz České republiky v Evropské unii,“ uvedl Pospíšil.

Štítky
Osobnosti: Jiří Pospíšil
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme