Pospíšil: Babišovy kauzy řeší europarlament víc než problémy v Polsku

25. 5. 2020

Předseda TOP 09 Praha Jiří Pospíšil v rozhovoru pro deník FORUM 24 popsal, jak je v Evropském parlamentu vnímán český premiér Andrej Babiš a jeho konflikt zájmů. Pospíšil se jako bývalý ministr spravedlnosti často vyjadřuje například k polské reformě justice, avšak i ta je podle něj na nějvyšších úrovních EU řešena méně než potíže České republiky. A prezident Miloš Zeman? Ten v Evropské unii nikoho nezajímá, říká europoslanec.

Česká republika má předsedu vlády, jehož vydavatelství Mafra získalo od státního podniku České dráhy desítky milionů za inzerci. Myslíte si, že by i k takovýmto případům měla přihlédnout Evropská komise při hodnocení situace kolem střetu zájmů?

Evropská komise by měla řešit všechny případy, kdy se střet zájmů premiéra týká evropských peněz. Často mě udivuje, že se někdo pohoršuje nad tím, proč Evropská komise řeší českého předsedu vlády. Odpověď je jednoduchá: dokud český premiér a jeho firmy budou brát dotace, které platí evropští daňoví poplatníci, je logické, že evropské orgány, které politicky odpovídají za to, že se daně někde neztratí, ale budou využívány efektivně, se o to musí zajímat. Ano, všechny kauzy, ve kterých je zainteresován politik členské země, jsou logicky tématem pro Evropskou unii. 

Jak jste se jako europoslanec, který je členem Evropské lidové strany, díval na Babišovy urážky vaší kolegyně Moniky Hohlmeierové a dvou českých europoslanců Tomáše Zdechovského a Mikuláše Peksy během kontrolní mise v Praze?

Pro mě je to naprosto nepochopitelné. Tento příběh má dvě roviny. Zaprvé obrovský střet zájmů českého premiéra, který je v historii Evropské unie bezprecedentní, a nepamatuji si, že by nějaký čelní politik takto masivně čerpal evropské peníze a cítil se zaskočený tím, že to Evropská unie a její orgány řeší. Druhá rovina jsou reakce pana premiéra. Když se někdo baví o tom, zda jeho jednání nenaplňuje znaky střetu zájmů a nebo trestného činu, on sám okamžitě začne své oponenty bez argumentů urážet a tvrdit, že jde o účelové hry zlé opozice a zlých novinářů. Je to velmi smutné. Tyto urážky nevypovídají jen o něm samotném a o tom, jaký to je člověk, ale bohužel je tím poškozena Česká republika. Já jsem patriot a hrdý Čech a velmi mi vadí, že v čele země stojí premiér, který má takto obrovský střet zájmů a který není schopen se celé situaci postavit jako chlap. V případě paní Hohlmeierové je navíc nepřijatelné, že se takto urážlivě vyjadřoval o ženě, což je mi dvojnásob trapné. Samozřejmě se mě moji kolegové ve frakci ptají, co se to u nás děje. Český premiér je svými kauzami v Bruselu znám. 

Souhlasíte s rezolucí, kterou by měl v souvislosti s Andrejem Babišem schvalovat Evropský parlament?

Pro rezoluce, které upozorňují na střet zájmů pana premiéra, jsem v europarlamentu vždycky hlasoval. Podívejte se na má vystoupení. Považuji to za důležité téma. Je trošičku úsměvné, že mi pak vždycky přijde spousta mailů o tom, že jsem zrádce národa. Tyto pisatele bych chtěl upozornit, že za svoji povinnost jako člověka, který hájí české zájmy, považuji to, že ke střetu zájmů nemlčí. Není tím poškozena jen Evropská unie, jde o peníze, které by jinak v Česku mohly brát malé a střední firmy. Já hájím zájmy Čechů, kteří nedostanou peníze, na které by měli nárok, protože je spolyká Agrofert. Řešení Babišových chyb je v zájmu České republiky a v zájmu oprávněných příjemců dotací.

Babišova propaganda vytváří dojem, že téma konfliktu zájmů řeší na úrovni EU jen česká opozice a několik málo jednotlivců. Jak je to doopravdy?

Českou republiku kauzy Andreje Babiše poškozují v Bruselu výrazně. To, že se o tom dnes a denně veřejně v evropských institucích nemluví, není dáno tím, že by ty kauzy byly malé a někdo je podceňoval, ale jistou distingovaností. To, že se několikrát na půdě Evropského parlamentu probíraly tyto kauzy, je opět mimořádná věc. Nepamatuji si, že by jeden politik takto zaměstnával europoslance. Argumentace, že vše prosadili zlí opoziční europoslanci, je nesmyslný. O tom, aby nějaký bod byl zařazen na plénum, nerozhoduje několik poslanců, ale dohoda napříč frakcemi. Není to vůbec jednoduché, naopak je to mnohem složitější než například v národních parlamentech. Parlament jedná jen jeden týden v měsíci, takže se dělá velká selekce toho, co se na plénum dostane. O Andreji Babišovi se jednalo třikrát! To je důkaz o tom, jak je věc vnímána samotnými poslanci. To, že přímo v rozpravě hovoří více čeští poslanci, to je obvyklé. Pokud jde o jakýkoli problém členského státu, vždy více vystupují jeho europoslanci. Když se řeší polská justiční reforma, ke které jako bývalý ministr spravedlnosti často hovořím, také zde vystupují primárně Poláci. Tato reforma se ale neřeší tak často jako Andrej Babiš. To není o tom, že by ostatní toto téma nezajímalo, ale o tom, že o národních kauzách vědí poslanci z těchto zemí nejvíc. 

Polsko se podle vás řeší méně než Babišův problém?

Určitě se nedá říci, že by kauza Andreje Babiše byla méně významná než problém polské justice. Pro Evropskou unii je samozřejmě polský právní stát velkým problémem, Polsko se tím mimořádně poškozuje. Řekl bych, že to je vnímáno snad ještě citlivěji než některé Orbánovy kroky v Maďarsku. Ale hned vedle toho je střet zájmů Andreje Babiše. Zatímco v Polsku se jedná o názorový střet o tom, jak má vypadat nezávislá justice, v případě českého premiéra jde o kauzy konkrétního byznysmena a politika. O to je to ještě smutnější a pro mě to vytváří dojem ostudy. Nejde o názorový střet s českou vládou, ale o to, jestli peníze byly ukradeny, nebo byly vyplaceny neoprávněně, protože existuje střet zájmů. Česká republika měla v Evropě solidní postavení. To se poprvé otřáslo, když uprostřed našeho předsednictví padla Topolánkova vláda. Neměli jsme problémy s justicí jako například některé balkánské země. O to víc je nyní vidět problém jednoho politika, který souvisí s jedinou osobou.

Několik europoslanců nezávisle na sobě sdělilo deníku FORUM 24, že bude nutné řešit, aby Českou republiku Andrej Babiš nadále nezastupoval na Evropské radě. Je to možné?

Jde o předsedu vlády členského státu a zároveň o jednoho z největších příjemců evropských peněz. Je to stálý střet zájmů. Uvidíme, jestli Evropská rada zareaguje, vedou se o tom kuloárové debaty. A že nás tyto kauzy poškozují? To jsme viděli při sestavování Evropské komise. Polsko si sáhlo na silný resort – portfolio zemědělství. Slováci dostali silný resort. Ano, já považuji téma justice a lidských práv za důležité, ale otevřeně si přiznejme, že Česká republika kvůli postavení českého premiéra neměla šanci dostat ekonomické portfolio. Paní Jourová je sice zástupkyní šéfky Evropské komise, zdůrazňuji, že pouze protokolární, ale její portfolio je prostě slabé.

Před několika dny se Andrej Babiš vyjádřil k čerpání evropských peněz ze záchranného balíčku určeného na pomoc ekonomice kvůli pandemii koronaviru. Řekl, že by více poškozené země neměly dostat více prostředků. Je takové sdělení v očích našich partnerů v EU problém?

Víte, v případě pana premiéra nikdy nevíte, jestli ve svých vyjádřeních hájí své zájmy, nebo zájmy země. To je třeba případ zastropování dotací pro zemědělské podniky, tam je jasné, že česká vláda je proti, jelikož by Agrofert dostával méně peněz. Nevím, proč toto pan premiér říká. Andrej Babiš v Evropě vytváří dojem, že je proevropský, jeho poslanci sedí v nejvíce proevropské frakci, a na druhé straně slyšíme jeho výroky o Evropské unii doma. Ty jsou výhradně populistické, on do EU vždycky kope. Sice to dělali už mnozí politici před ním, ale kvůli Babišovi mají lidé pocit, že EU je nám v podstatě na obtíž.

Jak je na evropské scéně vnímán Miloš Zeman?

Miloš Zeman není tématem. Nikdo ho neřeší. Byly zde otazníky, když se objevovaly nesolidární projevy jediné hlavy státu, která jela na oslavy do Pekingu, do putinovské Moskvy a tak dále. Ale Miloš Zeman v Bruselu fakticky nikoho nezajímá.

Zmínil jste frakci Renew Europe, do které patří europoslanci hnutí ANO. Ta se přidala k rezoluci o Andreji Babišovi, o které se bude hlasovat v červnu v europarlamentu. Je ta frakce rozdělená?

Je to paradox. Renew Europe jsou de facto federalisté, někteří europoslanci z hnutí ANO odvádějí dobrou práci a mají proevropské názory. Je to zvláštní situace. Neznám interní poměry v této frakci, ale pokud myslí vážně své názory a hodnoty, nedovedu si například představit, že bude dělat mrtvého brouka v situaci, kdy evropské orgány uzavřou auditní proces s tím, že Andrej Babiš je ve střetu zájmů. Pokud by zástupci této liberální frakce mlčeli a dál vnímali Andreje Babiše jako plnohodnotného a vlivného člena, bylo by to z jejich strany pokrytectví. Vedou se o tom debaty.

Je na evropské scéně normální, že by nějaká strana byla na půdě europarlamentu až eurofederalistická, zatímco doma by dělala euroskeptickou politiku?

Normální to není. A není to běžné ani v Česku, protože obvykle to, co říkají čeští politici v Česku, prezentují jejich europoslanci v Bruselu. Ať je to ODS, lidovci nebo TOP 09. U ANO je ten rozdíl skutečně největší. Andreji Babišovi jde jen o to, co chtějí slyšet voliči, nikoli o to, co je dobré pro Českou republiku.

Jak si vysvětlujete, že v době, kdy vy jste byl ministrem spravedlnosti, tak by konflikt zájmů, jaký tu dnes máme, nebyl možný ani z deseti procent?

V době, kdy jsme vládli, mnozí nadávali na politické strany. Ale pravda je taková, že jenom podezření z možného střetu zájmů vedlo k tomu, že ministři odcházeli. Je to téma, o kterém často přemýšlím. Byl jsem ministrem ani ne před deseti lety, ale byla zde úplně jiná kultura, jiné vlastnické struktury médií. Vlastníci nezasahovali do obsahu. Mediální svět je úplně jiný, velké noviny nedělají investigativní žurnalistiku.

Andrej Babiš stále vytváří dojem, že není politikem, ale že přišel společnost zachránit. Myslím si, že stále získává jakési protestní hlasy. Velkou roli hraje i jeho populistická politika a uplácení určitých skupin. Pak je tu výborná ekonomická situace země, v níž jsme se před koronavirovou pandemií nacházeli.

Chybou pravicových vlád bylo to, že nebyla dostatečně reflektována například situace seniorů – a Andreji Babišovi se to podařilo.

Zdroj: Forum24.cz

Štítky
Osobnosti: Jiří Pospíšil
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme