Pospíšil: Babišova vláda je neschopná. Vymýšlet vlastní vakcínu je ostudné

9. 3. 2021

Europoslanci Jiří Pospíšil (TOP 09) a Alexandr Vondra (ODS) se shodli, že systém očkování v České republice je chaotický a improvizovaný. „Lepší start jsem od vlády nečekal. Vláda s ním začala pozdě a chaoticky. Podobně jako s antigenním testováním ve firmách,“ uvedl Pospíšil v 360° Pavlíny Wolfové na CNN Prima NEWS.

S dosavadním průběhem očkování není spokojen ani jeden z pozvaných europoslanců. „Hodnotím ho velmi kriticky. Z toho mála, co máme, nám navíc týdny ležely stovky tisíc vakcín na skladech,“ konstatoval Vondra. Pospíšil navíc podotkl, že se jedná o přibližně 250 tisíc vakcín. „Proč jsou na skladě? Je to neobhajitelný problém,“ doplnil.

Podobně se oba stavějí k povinnému testování ve firmách v České republice, kdy firmy hlásí, že jsou antigenní testy vyprodané a oni je nemohou včas sehnat. „Je to ilustrace toho, co vidíme dnes a denně. Jak vláda chaoticky rozhoduje a nenechá lidem, kterých se nařízení týká, žádný čas na přípravu,“ pokračoval Vondra.

Vláda měla podle europoslanců začít testovat mnohem dříve. „Už v září jsme říkali ‚vládo, začni testovat‘. Je to trend nejen v evropských zemích, ale i v USA. Když už se vláda pro testování rozhodne, tak ho ministr zdravotnictví Jan Blatný definuje jinak než premiér,“ komentoval Pospíšil a doplnil, že firmy následně měly jen několik dní na to, aby testy sehnaly.

A v kritice pokračoval. „Je hanebné firmy sankcionovat pokutami, když se na situaci nemohly připravit. Až premiér uvidí, jaký je to problém, tak cukne a celé opatření přijde vniveč,“ doplnil.

Vondra se opřel i do možného očkování ruskou vakcínou Sputnik. „Je nepřijatelné, aby v demokratické zemi rozhodoval o nasazení vakcíny prezident nebo premiér. Pravomoc má pouze Státní ústav pro kontrolu léčiv na základě dat,“ uvedl europoslanec. Doplnil, že máme kolabující vládu a nefunkční instituce. „To nejsou věci, které má rozhodovat premiér, to mají dělat instituce.“

Pospíšil se naopak domnívá, že pokud bude Sputnik uznán jako bezpečná vakcína, není problém s ní lidi očkovat, pokud o to budou stát. „Pokud má být látka využívána, tak musí splnit stejné podmínky jako mnohé jiné. Babišova vláda je neschopná, nezvládá očkovat a Babiš se Zemanem pak řeší, aby nám Čína a Rusko poslaly svou vakcínu,“ pokračoval.

Rusko se podle něj navíc snaží o vytváření mocenské základny tím, že se pokouší svou vakcínu Sputnik vyvážet do okolních zemí. „Sputnik je geopolitický nástroj Ruska. Sami však mají malou proočkovanost obyvatel. A naše vláda pak chce vymýšlet vlastní vakcínu. Je to nesmysl, který dělá ostudu České republice,“ dodal.

Na dotaz, kdy by mohli být Češi minimálně ze 70 procent proočkovaní, Vondra uvedl, že si není jistý. „Blatný oznámil, že v březnu dorazí milion vakcín, v dubnu další dva. A máme dvě dávky na osobu. Když budeme tímto nastaveným tempem postupovat, tak se na proočkovanost sedmi milionů lidí dostaneme někdy na podzim,“ mínil Vondra.

Podobně skeptický byl také Pospíšil. „Také se obávám, že to bude až někdy na podzim. Bude to ale tím, že nebudeme schopni očkovat sto tisíc lidí denně. Problém bude také v naší logistice,“ uvedl europoslanec a doplnil, že komplikovaný je i systém registrací.

„Systém je těžkopádný. Dnes se senior musí rozhodnout, zda se bude registrovat u svého praktického lékaře, nebo v centru. Nemá možnost obojího, ale neví, kdo bude mít vakcínu dříve,“ komentoval situaci Pospíšil. Podle něj ani lékaři netuší, zda vakcíny v březnu dostanou. „Nezvládneme to, pokud se systém nevylepší,“ dodal.

Štítky
Osobnosti: Jiří Pospíšil
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme