Pokud Šaroch neodvedl dobrou práci, lze zvážit podání kárné žaloby, říká bývalý ministr spravedlnosti Pospíšil

13. 1. 2023

Jak hodnotíte rozsudek v kauze Čapí hnízdo?

Jako politik i občan musím rozhodnutí nezávislého soudu respektovat. Zároveň ovšem platí, že i nezávislá justice musí umět své rozhodnutí před veřejností obhájit. Zdůvodnění rozsudku pro mě jako pro právníka zní logicky, ale je třeba připomínat, že rozsudek potvrdil skutečnost, že v celé transakci nebylo vše v pořádku, jen se trestný čin nepodařilo prokázat.

Z odůvodnění rozsudku vyplývá, že státní zástupce neodvedl příliš dobrou práci. Jak se na to díváte jako bývalý ministr spravedlnosti?

Ano, máte pravdu, odůvodnění rozsudku vyvolává pochyby o práci státního zástupce Šarocha. Se znalostí justiční soustavy bych předpokládal, že jeho nadřízení si budou klást otázky, zda pan Šaroch odvedl kvalitní práci, a pokud ne, zachovají se podle toho, například zváží podání kárné žaloby. Nekvalitní práce státního zástupce by neměla být zapomenuta, protože to oslabuje důvěru veřejnosti v právní stát. A to mi jako bývalému ministru spravedlnosti nedělá radost.  

Překvapilo vás, že se s Andrejem Babišem sešel francouzský prezident Emmanuel Macron?

Ano i ne. Macronova strana je součástí stejné frakce v Evropském parlamentu jako Babišovo ANO. Předpokládal bych ale, že francouzský prezident dokáže odložit čistě stranické brýle a pochopí, že Andrej Babiš nemá s evropskou liberální a středovou politikou nic společného. Pikantní na celém setkání navíc je, že Macron tak podpořil kandidáta, kterého ve Francii vyšetřují z daňových úniků, na úkor například generála Pavla, jenž je nositelem francouzského Válečného kříže za statečnost při záchraně francouzských vojáků během války v Jugoslávii. To mi připadá jako opravdu nechtěný paradox.  

Máme za sebou půl roku českého předsednictví Radě EU. Co nejdůležitějšího se během něj podařilo?

Česká republika v první řadě dokázala, že umí prosazovat své názory a zájmy. Díky tomu zmizela na domácí i zahraniční scéně pachuť z našeho prvního předsednictví, které před lety do vzduchu politicky vyhodil Jiří Paroubek. Za vrcholy našeho předsednictví považuji, že se podařilo udržet jednotu EU v jednoznačné podpoře Ukrajiny a že se podařilo prosadit řadu opatření, která zmírňují energetickou krizi. 

Očekáváte, že se podaří schválit další balík protiruských sankcí?

Postupovali jsme v tomto směru vpřed za českého předsednictví, kdy se podařilo prosadit další vlnu sankcí, a já osobně věřím, že budeme v rozšiřování pokračovat dále, i když už není mnoho oblastí, kde bychom mohli ještě přitvrdit a shodla by se na tom celá evropská sedmadvacítka.

V pátek a v sobotu se bude konat první kolo prezidentské volby. Máte svého favorita? Prozradíte, podle čeho se budete rozhodovat?

Hlavní prioritou je pro mě v prezidentské volbě to, aby se prezidentem nestal Andrej Babiš, který by se na Hradě chtěl vydat ve stopách Miloše Zemana. Koalice SPOLU podpořila tři kvalitní kandidáty, mezi kterými se i já rozhoduji, a platí, že každý z nich by dokázal prezidentský mandát vykonávat mnohem lépe než Miloš Zeman či Andrej Babiš.

 

Po zhlédnutí prvních předvolebních debat jsem ale přesvědčený, že největší šanci porazit Andreje Babiše má generál Petr Pavel. Jsem si vědom jeho problematické minulosti, ale myslím, že teď, když Andrej Babiš je posilněný pondělním zprošťujícím rozsudkem soudu, musíme k volbě přistoupit racionálně. Pevně věřím, že budeme mít hlavu státu, která bude společnost sjednocovat, a naopak nebude Hrad zneužívat k laciné opoziční politice vlastního politického hnutí. Proto budu volit Petra Pavla. 

Při sledování debat i vzhledem k vyhrocené situaci ve společnosti se ozývá i volání po zrušení přímé volby. Co si o tom myslíte?

Osobně si nedokážu představit, že bychom relativně nedávno zavedenou přímou volbu prezidenta nyní zase z Ústavy ČR vyňali. Nejsem fanoušek častých ústavních změn, a když už byla přímá volba přijata, měli bychom ji spíše kultivovat a nehledat nějaká unáhlená řešení.

Stále také není vyjasněná situace v Praze. Jak to vypadá? Budeme mít stabilní koalici, která povede hlavní město?

Já se naděje na stabilní uspořádání v čele hlavního města nevzdávám a věřím, že nakonec přece jenom najdeme shodu na většině, která bude vycházet z vládního půdorysu.

Zdroj: https://www.forum24.cz/pokud-saroch-neodvedl-dobrou-praci-lze-zvazit-podani-karne-zaloby-rika-byvaly-ministr-spravedlnosti-pospisil/

Štítky
Osobnosti: Jiří Pospíšil
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme