Nenaplněné sliby o otevřené radnici

26. 2. 2019

Pověstných 100 dní hájení nové koalice ve složení Piráti, Praha 4 sobě – Zelení a nezávislí a STAN v Praze 4 uplynulo, tak se podívejme, jestli si vede tak transparentně, jak slibovala. Koalice vládne těsnou většinou 23 zastupitelů versus 22 zastupitelů opozice. Pokud byste očekávali, že v odpovídajícím poměru budou složeny i komise a výbory, budete zklamáni. V těchto orgánech je vždy šest zástupců koalice oproti pouhým třem zástupcům opozice. Předsedou žádného zmíněného orgánu není opoziční zastupitel, ačkoli v minulém volebním období byli dva.

Slibem nezarmoutíš

Kontrolní výbor nepracuje vůbec, protože nemá ani předsedu, ani tajemníka. Je pravda, že rada tajemnici navrhla, ale protože byla krátce nato za nejasných okolností odvolána z funkce vedoucí kontrolního odboru a posléze dostala výpověď, asi to koalice moc vážně nemyslela. Na dobré pověsti Prahy 4 nepřidává, že kauzu kolem podivného postupu úřadu propírala i celostátní média.

Zatímco Piráti ve volebním programu slibovali, že budou na internetových stránkách radnice zveřejňovat důvodové zprávy a další materiály ještě před jednáním zastupitelstva a rady, tak místo toho jsme se dočkali pravého opaku - z webu určeného pro zastupitele zmizely dokonce i programy jednání rady, které se dosud běžně zveřejňovaly, o zápisech si můžeme nechat jen zdát. V redakční radě Tučňáka, nepřekvapivě ve složení šest zástupců koalice a tři zástupci opozice, sedí dva radní i samotný starosta, což je v příkrém rozporu s doporučením občanského sdružení Oživení, jehož je Petr Štěpánek čestným předsedou. Bylo by to úsměvné, kdyby to nebylo smutné a nesvědčilo to o naplnění známého rčení (předvolebním) slibem nezarmoutíš.

Zatoulaná smlouva

Jestli má koalice a úřad o něco dbát především, tak o dodržování zákonů. Bohužel jsem se přesvědčila, že v Praze 4 to vždycky neplatí. Již v dubnu 2018 jsem na zasedání zastupitelstva v interpelaci upozornila, že na internetových stránkách Prahy 4 a ani v registru smluv není k nalezení smlouva uzavřená v létě 2017 s firmou, která má provádět úklid na Budějovické.

Ano, na místě, které nás všechny tolik trápí a kde byl právě nedostatečný úklid předmětem nesčetných stížností občanů. Přes moje opakovaná upozornění, naposledy na ustavujícím zastupitelstvu vloni v listopadu, ani starosta Petr Štěpánek, ani úřad nezajistili její zveřejnění. Co asi tak závažného smlouva obsahuje, že ji tato takzvaně transparentní koalice odmítá zveřejnit?

Štítky
Osobnosti: Jitka Zykánová
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme