Náměstí Jiřího z Poděbrad čeká na rekonstrukci. Starosta Ptáček (TOP 09) chce znát názor lidí

7. 1. 2019

Od roku 2002 se nejsou schopni politici a obyvatelé Prahy 3 shodnout na podobě rekonstrukce náměstí Jiřího z Poděbrad. Nový starosta Jiří Ptáček (TOP O9) chce proto v co nejkratším čase situaci změnit. Na základě diskuzí s občany žižkovská radnice rozhodne, zda vypíše novou architektonickou soutěž, nebo zahájí drobnější úpravy „Jiřáku“.

„Náměstí Jiřího z Poděbrad je postižené dvacetiletým čekáním na generální rekonstrukci a ten prostor si zaslouží významnou péči,“ řekl starosta Ptáček v povolebním rozhovoru pro Pražský deník.

Nyní informovala média s odkazem na zprávu ČTK, že Ptáček si toto téma vzal jako jeden ze svých stěžejních bodů ve funkci. Dlouhé čekaní se podle něj negativně podílí na stavu náměstí.

Prvním krokem třetí městské části by měly být právě rozhovory s obyvateli Žižkova a okolí i s autory původního návrhu z roku 2002, podle něhož měla revitalizace stát 75 milionů korun a původně měl větší část zaplatit magistrát.

Odpor proti odstranění kašny

Projekt zahrnoval třeba osázení náměstí Jiřího z Poděbrad vzrostlými lipami a platany a vydláždění plochy před kostelem. Měly být upraveny nevzhledné vstupy do metra, zlepšen přístup pro pěší a zmizet měl průduch z metra i kašna.

Jenže právě proti odstranění kašny se zvedl odpor mezi místními, na základě kterého radnice projekt v roce 2014 upravila. Další vedení práce postupně odkládala. Naposledy rekonstrukci loni na jaře, když byla starostkou Vladislava Hujová (tehdy TOP 09), zastupitelé projekt stopli s tím, že je zastaralý, příliš nákladný a znamenal by zabetonování zelených ploch.

„Minulé vedení špatně projekt komunikovalo vůči veřejnosti. Jako takovou perličku bych řekl, že vizualizace náměstí byly zveřejněny teprve ve chvíli, kdy byl celý návrh zastupitelstvem zrušen. To mi samo o sobě přijde absurdní,“ uvedl starosta Ptáček, jenž vystřídal v čele „trojky“ Alexandra Bellu (ODS). Praha 3 by chtěla o novém „Jiřáku“. rozhodnout v prvním čtvrtletí tohoto roku.

Zdroj: https://prazsky.denik.cz/zpravy_region/namesti-jiriho-z-podebrad-ceka-na-rekonstrukci-starosta-chce-znat-nazor-lidi-20190105.html

Štítky
Osobnosti: Jiří Ptáček
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme