Náměstek Hlaváček: Praha bude mít městského developera

7. 5. 2019

Omezit živelnou výstavbu bez konceptu a zároveň odblokovat území, která sice léta chátrají, ale stavět na nich nelze. To by měly být jedny z prvních úkolů nového městského developera. Na jeho vzniku nyní pracuje radní pro územní rozvoj Petr Hlaváček (TOP 09) a pražský Institut plánování a rozvoje (IPR Praha).

Funkce městského developera je v západní Evropě běžná. Praha hledá inspiraci hlavně v Německu, například v Mnichově. „Tam funguje už od roku 1918. Jeho současná podoba se vyvíjela hrozně dlouho, včetně spolupráce se soukromým sektorem,“ říká primátorův náměstek Hlaváček s vědomím toho, že nastavit pravidla bude složitý proces.

V první fázi se městský developer zaměří na výběr vhodných městských pozemků a koordinaci rozvoje území se soukromými investory. „Soustředí se také na velká přestavbová území a okolí budoucích stanic metra,“ popisuje Hlaváček. Pražský developer bude zatím působit v rámci IPR Praha, který je příspěvkovou organizací hlavního města. Dlouhodobým cílem je přeměnit jej v městskou akciovou společnost.

Zkušenosti z Německa

Podle původem slovenského urbanisty Petera Gera, který 12 let řídil plánování a výstavbu centrálních čtvrtí v Hamburku, by vytvoření městské firmy, která obhospodařuje městské pozemky a řídí development, Praze pomohlo.

„Soukromí developeři by dostali partnera, který mluví stejnou řečí. I když město nevlastní všechny pozemky v lokalitě, stačí, když drží některé jako zálohu pro diskusi s developery,“ míní Gero, který stál u zrodu hamburské čtvrti HafenCity s dominantou Labské filharmonie. „Město také musí stále vysvětlovat záměry občanům a médiím, protože i vůči developerům má silnou pozici, pokud si získá podporu veřejnosti,“ dodává Gero.

Záležet proto bude na osobnosti, která se funkce městského developera ujme. Podle informací Pražského deníku je favoritem manažer, který se pohybuje v realitním byznyse téměř třicet let, za sebou má velké projekty oceňované odbornou veřejností a spolupracuje s Fakultou architektury Českého vysokého učení technického (ČVUT).

Štítky
Osobnosti: Petr Hlaváček
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme