Na Václavském náměstí byla odhalena deska věnovaná památce Jana Zajíce

26. 2. 2020

U vchodu do domu na Václavském náměstí 39 byla dnes slavnostně odhalena dočasná pamětní deska věnovaná památce Jana Zajíce. Ten se v průchodu tohoto domu 25. února 1969 zapálil. Následně, aniž by se mu podařilo vyběhnout na náměstí, zemřel. Student se upálil a protest proti normalizaci a cenzuře poté, co nebyly splněny požadavky Jana Palacha.

V nejbližší době bude – po dohodě s rodinou Jana Zajíce, konkrétně s bratrem Jaroslavem – vyhlášena soutěž na ztvárnění a výrobu definitivní pamětní desky.

Výtvarná soutěž bude určena pro studenty středních a vysokých uměleckých škol. Všechna díla budou až do finálního výběru vystavena ve Werichově vile na Kampě, kde si je budou moci návštěvníci prohlédnout.

K instalaci desky by mělo dojít letos 3. července, tedy v den nedožitých 70. narozenin Jana Zajíce.

„Spolu s rodinou si myslím, že spojení pietního aktu instalace pamětní desky s termínem narození je nejen symbolické a správné, ale odpovídá i obsahu dopisů, které Jan Zajíc zanechal a z nichž kromě jiného vyplývá, že svůj mladý život obětoval pro životy nás ostatních. Pro to, abychom žili lépe a svobodně,“ uvedl starosta Petr Hejma (STAN).

Spolu s ním pamětní desku slavnostně odhalili 1. místostarosta Prahy 1 Petr Burgr (KDU-ČSL), místostarostka Eva Špačková (ODS) a europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09).

„Jan Zajíc patří mezi hrdiny naší novodobé historie, který obětoval pro svobodu našeho národa to nejcennější, co měl, svůj život, a je škoda, že je trochu opomíjen,“ poznamenal Jiří Pospíšil.

Dům, na který byla umístěna nová pamětní deksa, je ve vlastnictví Prahy 1. V roce 2013 se ho rozhodla prodat za 153 milionů korun, nakonec však od toho po kritice ze strany opozice i nájemníků ustoupila. Dům byl postaven na začátku 20. století. V minulosti v něm bydlel i zpěvák Waldemar Matuška nebo herci divadla Semafor.

Už čtvrt století je na ostrůvku Václavského náměstí, nedaleko od jezdecké sochy, černá mramorová deska s rytými portréty Jana Zajíce a Jana Palacha a daty jejich narození a úmrtí. Jméno Jana Zajíce nese ulice v Praze 7. 

Štítky
Osobnosti: Jiří Pospíšil
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme