Místostarosta Šula (TOP 09): Úřady Prahy 12 se spojí do nové radnice za půl miliardy korun, ta odkazuje na výrobu modřanských kostek cukru

8. 1. 2019 | 11:00

Praha 12 by mohla mít již příští rok novou radnici. Stát bude v blízkosti Sofijského náměstí mezi ulicemi Písková a Generála Šišky vedle budovy současné radnice.

Územní rozhodnutí získala radnice loni v prosinci, nyní čeká na vydání stavebního povolení. „Stavět by se mohlo začít již letos na jaře,“ uvedl pro Pražský deník místostarosta Prahy 12 Petr Šula s tím, že pokud vše půjde podle plánů, hotovo bude ve třetím čtvrtletí příštího roku.

Stávající úřad zatím využívá sedm objektů různě rozmístěných po Praze 12. „Musíme mezi nimi přejíždět. Jednotlivé úřady se sloučí do jednoho místa, což nám výrazně ušetří náklady na provoz,“ dodal Šula.

Investice na výstavbu by podle Šuly neměla přesáhnout 550 milionů korun. Městská část ji financuje částečně sama z prostředků, které získala prodejem letiště Točná. Téměř polovinu 250 milionů pokryje bezúročná půjčka od magistrátu a zbytek dá městská část ze svých zdrojů. Stavbu postaví firma Klement a Geosan Group, která vyhrála soutěž. Vybuduje také podzemní i povrchové parkoviště.

Byty součástí nebudou

Koncept stavby odkazuje na kostky cukru, které se v Modřanech tradičně vyráběly. „Radnice má být symbolem města a místa, proto naše tři bílé kostky, ze kterých se radnice skládá, připomenou to, co bylo pro Modřany symbolické: výroba cukru,“ uvedlo architektonické studio Loxia, kde projekt vznikl.

Návštěvníky nové radnice přivítá dvoupodlažní vstupní hala s recepcí. Pro zasedání zastupitelstva a nejrůznější kulturní akce bude sloužit velký multifunkční sál. V horním patře pak budou také kanceláře k pronájmu, restaurace i bistro. V přízemí se plánuje rovněž několik drobných obchodů a obřadní síň. Byty ale součástí objektu nebudou.

Hlavní průčelí definuje předsazená sloupová fasáda s hodinami. V prostoru před ním pak bude místo pro setkávání, posezení a s ním spojené akce jako trhy, slavnosti, ale i koncerty nebo různá divadelní představení.

Zdroj: https://www.denik.cz/regiony/kostka-cukru-urady-prahy-12-se-spoji-do-nove-radnice-za-pul-miliardy-korun-20190105.html

Štítky
Osobnosti: Petr Šula
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme