Město hledá více ploch pro legální graffiti. Aby zmizely nevzhledné tagy

30. 9. 2019

Tajná noční akce zabrala. Po akci developerské společnosti Pražská správa nemovitostí (PSN), kdy se na významných i méně významných budovách v metropoli objevilo přes noc graffiti, chce vedení hlavního města s PSN a městskými částmi zahájit debatu o možném rozšíření ploch pro legální graffiti.

Firma kampaní propagovala svůj projekt luxusního bydlení s názvem Vanguard na území bývalé továrny na letecké díly Microna v Modřanech, kde vzniklo z neděle na pondělí největší dílo na kontejneru sloužícím jako vstup do atomového krytu o rozměrech 12 metrů x 2,5 metru. Podobně jako na Tančícím domě a obchodním domě Kotva v centru toto místo posprejované zůstane. Aby graffiti upozorňovalo - a to je druhý účel tajné noční akce - na nedostatek legálních ploch.

„Společnost upozornila na dva fenomény - kvalitu často podceňovaného street art a zároveň negativní dopad neřízeného posprejování budov. Dotýká se tak v obecné rovině tématu vztahu umění a architektury ve veřejném prostoru. Represe by měla být vždy až posledním krokem, proto se přikláním k vyhledávání legálních ploch pro graffiti a očekávám, že komunita graffiti umělců naopak pomůže městu eliminovat výtvory, které nemají s jakýmkoli uměním nic společného,“ uvedl v tiskové zprávě pražského magistrátu primátorův náměstek Petr Hlaváček (Spojené síly pro Prahu, TOP 09), který má na starosti územní rozvoj.

Představitelé hlavní města mají ideu, že když přibude míst, kde budou moci sperejeři uplatnit svou fantazii a realizovat své umění, zároveň dojde k omezení nezákonného poškozování budov, které jsou jak ve vlastnictví Prahy, tak i soukromníků. Street art však podle radního pro majetek Jana Chabra (Spojené síly, STAN) do hlavního města patří.

„Nelegální grafitti dle mého názoru patří mezi nejhorší podobu vizuálního smogu v Praze, který poškozuje majetek soukromých osob i města. Týká se to především nevzhledných tagů, kdy dotyčný upozorňuje pouze na svoji nevyspělost. Na druhou stranu street art v několika případech dokáže esteticky zvednout některá méně udržovaná zákoutí Prahy, ale jen v případě, že se jedná o opravdovou uměleckou tvorbu. Pro tyto případy rád podpořím výběr legálních ploch v majetku města,“ doplnil radní Chabr.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme