Kultura v Praze 11: Ještě v srpnu přijede kinobus, září oživí tradiční oslavy městské části

20. 8. 2019
Radní Prahy 11 pro sport, kulturu a volný čas Jan Stárek (TOP 09/STAN) se v rozhovoru pro server Pražský patriot vrací ke kulturním akcím, které proběhly letos v létě a také přibližuje dva tradiční projekty, na které se obyvatelé městské části ještě mohou těšit v následujících týdnech.

Na konci srpna zavítá oblíbený kinobus pražského dopravního i na Prahu 11, konkrétně na Chodov, kde zdarma nabídne zájemcům postupně čtyři filmy. Co na tento projekt říkáte?
Jsme moc rádi, že Kinobus zavítá i do Prahy 11, přesněji do parku u Chodovské tvrze. Letos se mohou návštěvníci těšit na čtyři filmy: 26. 8. Srdečně vás vítáme, 27. 8. Spolu to dáme, 28. 8. Psí domov a 29. 8. Úsměvy smutných mužů. Začátky promítání jsou vždy ve 20:30 a vstup je zdarma. Jde o skvělý projekt, díky němuž si mohou letní kino užít i obyvatelé naší městské části.

Jakým dalším způsobem se Praha 11 v létě snaží svým obyvatelům zpříjemnit kulturní a společenský pobyt v městské části?
Jsme městskou částí s velkou sídlištní zástavbou, je proto pochopitelné, že místní obyvatelé využívají všechny příležitosti k tomu, aby se rekreovali mimo metropoli – na svých chatách, chalupách či jinde. V letních měsících se tak Jižní Město vždy vylidní. Těm, kteří zůstávají v Praze, se nicméně snažíme nabídnout zajímavé kulturní akce. Jedná se například o tradiční hudební festival Tóny Chodovské tvrze, letos v červenci proběhl už 16. ročník. Dramaturgem a hlavní hvězdou festivalu je houslový virtuóz Jaroslav Svěcený. Ten si zve ke společným vystoupením velmi zajímavé hosty, včetně zahraničních. Festival se koná pod širým nebem na nádvoří Chodovské tvrze a mohu potvrdit, že klasická hudba mezi paneláky skvěle funguje a rezonuje.

Vždy až do konce července také Chodovská tvrz hostí konkrétní výstavu. Jaká byla k vidění letos?
V tomto roce se jednalo o unikátní expozici Petrkovské paralely, věnovanou významnému umělci, grafikovi a básníkovi Bohuslavu Reynkovi a jeho rodině. Od září se pak milovníci výtvarného umění mohou těšit na výstavu Český konstruktivismus. Také bych rád zmínil pravidelné páteční večery s pianinem v parku Chodovské tvrze, které mají podobu příjemných sousedských setkání u známých českých písniček.

A co akce pro děti?
Na ty v Praze 11 nezapomínáme. Obecně prospěšná společnost Kulturní Jižní Město, kterou městská část založila, provozuje dvě kulturní centra – Chodovskou tvrz a Kulturní centrum Zahrada. V posledním srpnovém týdnu zde proběhnou dva příměstské tábory se zajímavým programem. Načasování přitom není náhodné, tábory v tomto termínu umožní rodičům i dětem v klidu se připravit na nadcházející školní rok a zároveň ještě úplně nezaklapnout dveře za prázdninami.

Dny Prahy 11 se budou letos konat od čtvrtka 12. do neděle 15. září. Jaký je program akce?
Program je zveřejněn na webu Městské části Praha 11 a facebookové stránce věnované právě Dnům Prahy 11. Podrobnému programu pak bude věnována dvoustrana v zářijovém čísle časopisu Klíč, který městská část vydává v nákladu 41 tisíc výtisků.
Program rovněž najdete na webových stránkách a facebookovém profilu Kulturního centra Zahrada, jež spadá pod již zmiňovanou o.p.s. Kulturní Jižní Město (www.kczahrada.cz / www.facebook.com/ZahradaKC/).

Kde všude se bude akce konat a jaké jsou největší změny oproti minulým rokům?
Akce se koná pod širým nebem v parku u Chodovské tvrze, některé doprovodné akce pak přímo v prostorách Chodovské tvrze nebo v Komunitním centru Matky Terezy.  Sázíme na tradici, protože jde letos už o dvacátý ročník. Rozhodně proto neděláme změny v načasování nebo zaměření na cílovou skupinu: období čtyř dnů v polovině září je prověřené, většinou nám ještě přeje počasí, kulturní a sportovní aktivity v programu dávají dětem určitou prázdninovou iluzi a obyvatelům naší městské části možnost potkat se zde po uplynulém létu se sousedy a známými.

Směřujeme k co nejširšímu okruhu návštěvníků a přejeme si, aby si v programu každý našel to své. Cílíme proto jak na celé rodiny, tak na nejmenší děti a školáky, běžnou veřejnost v produktivním věku, seniory, ale třeba i sportovce. Vedle tradičních akcí, mezi něž patří například přehlídka složek Integrovaného záchranného systému, sportovní den či folklorní festival Jižní Město hraje, zpívá, tancuje, najdou děti každý den v programu pohádku, výtvarné dílny nebo sportovní hry, dospělí pak různé koncerty hned několika hudebních žánrů.

V rámci projektu Poznejme se sousedé z Jižáku jsme s podporou Magistrátu připravili na sobotu program cílený na integraci cizinců, kteří žijí v naší městské části.

Jaký má tato akce hlavní význam?
Přejeme si, aby byla ve všech směrech komunitní a programově přitažlivá. Aby šlo jednoduše o příležitost více se vzájemně poznat, prožít pár příjemných a snad i přínosných společných dnů a večerů. Chceme občanům Prahy 11 připomenout, že jsme tu pro ně.

Kdo všechno se do akce zapojí? I organizace a školy z Prahy 11?
Vždy se snažíme dávat maximální prostor subjektům, které na území Prahy 11 působí a projeví zájem na akci participovat. Jde například o Základní uměleckou školu Jižní Město, která letos v rámci Dnů Prahy 11 zahájí už 22. ročník festivalu Jižní Město hraje, zpívá, tancuje. Program začíná každý den již ve 14 hodin tak, aby se ho mohly zúčastnit i školní družiny. V infostánku naší městské části dostanou návštěvníci informace o subjektech, které na území Prahy 11 působí, a co pro ně na nový školní rok chystají. 

Štítky
Osobnosti: Jan Stárek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme