Kolář: Proč náměstek Scheinherr toleruje kamiony na dohled od Hradu?

19. 5. 2021

Mezi starostou Prahy 6 Ondřejem Kolářem (TOP 09) a náměstkem primátora pro dopravu Adamem Scheinherrem (Praha Sobě) proběhla na sociálních sítích výměna názorů týkající se dopravy na Praze 6. Kolářovi vadí, že magistrát dostatečně nekomunikuje s jeho městskou částí, která je přetížená dopravou včetně kamionů. Náměstek mu na to zase odpověděl, že jen dělá politickou kampaň.

Celá záležitost se týká toho, že radní z Prahy 6 Eva Smutná (TOP 09) zaslala v lednu dopis na magistrát, ve kterém si stěžuje na to, že tunel Blanka a nedokončený pražský okruh nasměrovaly do městské části obrovské množství aut. Navrhovala mimo jiné nainstalovat světelné závory, které by regulovaly provoz a zmenšily by množství aut v rezidenčních čtvrtích.

Starosta nyní ve svém otevřeném dopise zmínil, že po městské části jezdí čím dál více kamionů, a chce po Adamu Scheinherrovi odpověď na otázku, jestli vjezd nákladních vozů do městské části hodlá nějak omezit. „Jak je možné, že na dohled od Pražského hradu, v širším historickém centru hlavního města tolerujete kamionovou dopravu?“ ptá se.

Jednou z nejvíce postižených ulic je podle něj Patočkova, kde probíhá rekonstrukce a podle některých údajů tudy projede až 60 tisíc aut denně. Politikům z Prahy 6 také vadí, že s nimi hlavně Technická správa komunikací tyto plánované rekonstrukce nikdo nekonzultuje.

Ondřej Kolář vůči náměstkovi volí poměrně ostrá slova a vytýká mu, že radnice stále nedostala odpověď na svůj lednový dopis. „Očekávám, že se konečně po bezmála třech letech ve funkci začnete věnovat své agendě, začnete konečně komunikovat s městskými částmi a přestanete předstírat, že jediné, co je pro životy Pražanů důležité, jsou nákladní bicykly,“ stojí také v dopise.

Ze strany magistrátu opravdu doposud žádná odpověď na lednový dopis nepřišla. Proběhla spíše výměna názorů na Facebooku, kde starosta svůj otevřený dopis zveřejnil. Scheinherr se tam omluvil, že dopis zdržela covidová nákaza na magistrátním odboru.

Ohradil se ale proti tomu, že výměna názorů probíhá hlavně přes sociální sítě a ne osobně. „Asi Vám jde jen o prezentaci zde na facebooku, ale zde se věcně problémy nevyřeší. O schůzku jste Vy ani kolegyně nepožádal,“ odpověděl a dodal, že řeší věc s místostarostou pro dopravu a ohledně kamionů komunikuje i s radní Smutnou. „Každá rekonstrukce má negativní důsledky, ale pokud chceme infrastrukturu někam posunout, tak jsou opravy nutné,“ dodal.

Scheinherr také dodal, že ohledně uzavírky a rekonstrukce Patočkovy ulice radnici informoval včas. Celá debata má i politickou rovinu. Starosta Kolář ve svém dopise zmínil, že Praha Sobě se podle jeho informací chystá kandidovat v příštích volbách i na Praze 6. „Obávám se, že Vaše nečinnost tyto plány dopředu dokonale hatí. Nedokážu si představit, že by kterýkoliv příčetný obyvatel Prahy 6 Vaše hnutí dobrovolně volil,“ vzkázal náměstkovi.

Vypadá to, že politici se příliš neshodli. „Chcete jen vést politickou kampaň. O věcné řešení Vám nejde,“ dodal Scheinherr ve své odpovědi na otevřený dopis. Zatím to tedy vypadá, že nějaké řešení, které by radnici uspokojilo, a které by předznamenalo nižší počet kamionů v šestém pražském obvodě, se nepodařilo nalézt.

Zdroj: Blesk.cz

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme