Kolář: Připravíme záchranný balíček pro podnikatele na Praze 6

17. 4. 2020

Na boj s novým koronavirem vyhradila radnice Prahy 6 až 110 milionů korun. Radní mimo jiné plánují odložit platby nájemného, podpořit nákupy v krizí zasažených obchodech či finančně odměnit pedagogy ze základních škol, které městská část spravuje. Kvůli financování plánovaných akcí zřídila radnice i darovací účet. 

„Úplně první pomoc šla těm nejzranitelnějším – roušky, dezinfekční prostředky nebo pomoc s nákupy seniorům, domovům pro seniory i léčebnám dlouhodobě nemocných. To jsme zvládli, a teď přišel čas na dlouhodobější kroky, které pomůžou vrátit život do normálu," uvedl starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09).

Radní rozdělili finanční pomoc osobám zasaženým koronavirem do dvou etap, tedy na pomoc okamžitou a dlouhodobou. V první etapě budou řešeny odpuštění či odložení plateb nájemného v obecních bytech a nebytových prostorách či nákupy ochranných prostředků. Na to je určeno až 50 milionů korun.

Takzvaný Záchranný balíček 2 slouží podle Koláře k dlouhodobější podpoře a opětovnému nastartování ekonomiky po skončení nouzového stavu. K tomu je určeno až 60 milionů. Plánované aktivity budou hrazeny finančními prostředky radnice, dotacemi z magistrátu i prostředky, které Praha 6 nabude formou daru. K tomuto účelu Rada městské části zřídila darovací účet.

Podle místostarosty Prahy 6 Jakuba Stárka (ODS) by dlouhodobá podpora ekonomiky mohla vypadat tak, že Praha 6 umožní občanovi staršímu 18 let formou registrace v internetovém formuláři získat vouchery 1000 korun. Ty budou moci občané využít v obchodech, které byly postižené vládními opatřeními.

„Cílem je podnítit poptávku tak, aby okamžitě po ukončení regulací byly poškozené obchody okamžitě v rozumném provozu. Stejně jako mnozí ekonomové se obávám, že lidé po ukončení opatření budou ještě několik měsíců opatrnější a dopad na živnostníky ze Šestky může trvat déle, než by se na první pohled zdálo," řekl ČTK Stárek.

Městská část je rovněž připravena odměnit i zaměstnance složek IZS a sociálně-zdravotní pracovníky podílející se na překonání krize v terénu. Ocenění by měli být také pedagogové, kteří působí na základních školách zřizovaných Prahou 6. Podle Koláře „dokázali bez potíží přejít na úplně nový systém výuky".

Jak vysoké odměny budou zatím není jasné. Podle starosty budou o této věci radní teprve diskutovat. „Dále vznikne komise, která bude posuzovat jednotlivé případy a žádosti," dodal Kolář.

Zdroj: ČTK

Štítky
Osobnosti: Ondřej Kolář
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme