Kodl: Bezpečnost je naší prioritou

6. 2. 2017

Co můžeme udělat pro zefektivnění kamerového systému na Praze 8, je čas začít měnit zastaralé kamery s jejich náročnou údržbou za nové s daleko širšími možnostmi analýzy záznamu?

Pro občana může být systém městského kamerového systému kontroverzní téma. Na jednu stranu by kamery měly pomáhat v boji se zločinem, na stranu druhou je zde teoretická možnost jejich zneužití a případná ztráta svobody jednotlivce možným sledováním téměř na každém kroku. Jako člen bezpečností komise MČ Praha 8 však vidím především pozitivní využití bezpečnostních kamer v ulicích. Mnohokrát tento systém zamezil ničení majetku (například při vykrádání automobilů na Libeňském mostě) nebo ublížení na zdraví občanů, či pomohl vypátrat pachatele trestného činu. Kamery již několikrát pomohly policii při odhalování distribuce drog, především v okolí Palmovky, kde se i díky nim podařilo významně snížit pohyb kriminálně závadných osob a výskyt trestné činnosti, právě v oblasti prodeje drog.

Jako každá technika potřebuje i kamerový systém svou pravidelnou modernizaci. Městská část Praha 8 by tedy měla ve svém rozpočtu najít dostatek financí na zmodernizování stávajícího i na rozvoj nového kamerového systému. Zvláště v dnešní době, kdy v celé západní Evropě sílí pravděpodobnost teroristických útoků, se musíme připravit na možnost, že jednou bude hrozit takové riziko i u nás. Vždyť nejde o nic menšího než o bezpečnost našich občanů.

Marian Kodl

člen Komise pro bezpečnost MČ Praha 8

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme