Kandidát SPOLU na post primátora bude z ODS. Měli bychom směřovat ke 40 procentům, řekl Benda

25. 1. 2022

Jak již v pondělí informoval deník FORUM 24, koalice SPOLU, která v říjnu vyhrála sněmovní volby, spojí síly i v hlavním městě. Na tiskové konferenci to oznámili zástupci této koalice. V memorandu je uvedeno, že lídr kandidátky bude z ODS jako z nejsilnější strany koalice.

„Viděli jsme ten fenomenální výsledek, kterého jsme v Praze dosáhli. Bylo to přes čtyřicet procent. Dal jsem si tehdy jako závazek tuto koalici vytvořit i v Praze,“ otevřel tiskovou konferenci šéf pražské ODS Marek Benda. Je přesvědčen o tom, že uskupení SPOLU může volby vyhrát.

Jeho slova potvrzuje i předseda TOP 09 Praha Jiří Pospíšil: „Bylo by neodpovědné, kdybychom se po fenomenálním úspěchu v parlamentních volbách nepokusili tento výsledek zopakovat,“ uvedl. Podle něj Pražané na podzim nevolili „jen proti Andreji Babišovi“, ale vybrali si pravicovou koalici oproti levicovější PirSTAN.

Také pražští lidovci příležitost vítají. „Vidíme příležitost, jak hledat společný program pro Pražany,“ uvedl předseda pražské organizace KDU-ČSL Vít Šolle. Po jeho slovech došlo k podepsání memoranda.

Memorandum je podle Bendy definitivní dohoda, dopracovávat se budou programové části a celá koaliční smlouva včetně technikálií. „Všechno by mělo proběhnout do konce března, ale není to datum smrtící,“ řekl. Pospíšil zároveň odmítl, že by šlo o krok proti jeho současným koaličním partnerům. „Byl bych velmi rád, kdyby se po úspěšných volbách udělala na magistrátu koalice podobná té vládní,“ prohlásil šéf pražské TOP 09.

TOP 09 hlasovala pro vytvoření koalice všemi hlasy. V pražské KDU-ČSL byl poměr 23 pro a jeden proti, v ODS byli všichni přítomní hlasující také pro. Podle Bendy by bylo úspěchem získání 34 mandátů v Praze. „Jakýkoli zisk nad 30 procent je úspěchem této koalice, já si myslím, že bychom měli směřovat ke čtyřiceti procentům,“ uvedl. Pospíšil si myslí, že je koalice SPOLU schopna oslovit 35 procent voličů.

Benda odmítl odpovědět na to, kdo z jeho strany by měl být kandidátem na primátora. „Přirozenými partnery jsou hnutí STAN a Piráti,“ objasnil možnou další spolupráci. Pospíšil připomněl, že TOP 09 nešla do koalice s ANO, když mohla mít primátora. „Jsou jiní, kteří teď do novin říkají, že nezavírají dveře ANO,“ zaznělo.

zdroj: Forum24.cz

Štítky
Osobnosti: Jiří Pospíšil
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme