Kampaň jsme zahájili ve vlaku

25. 4. 2010

Krásné letní počasí, vychlazené točené pivo, lidová muzika a projížďka historickým vlakem, to byl tip na nedělní výlet od Karla Schwarzenberga, lídra strany TOP 09. Pražané ho využili beze zbytku, už hodinu před odjezdem se na nádraží v Libni kupili první cestující. Těsně po desáté dopolední historický motoráček, složený ze čtyř vagónů včetně jídelního vozu, zatroubil k odjezdu a vyjel na dvě okružní jízdy kolem Prahy.

Kníže Schwarzenberg před jízdou zavzpomínal na své zážitky z železnice z dob svého mládí. „Tenkrát to byla modrá armáda, i když vše vozily parní lokomotivy. Dnes už je to sice historický model, ale stále nese znak českého lvíčka, jako tomu bylo za první republiky," řekl Karel Schwarzenberg před nástupem do vlaku. Když se usadil k oknu, vzpomínal dál: „V paměti mám ještě hlas prodejců občerstvení a piva, kteří chodili až k vlaku a křičeli ´horké pivo, studené klobásy´. Vlaky mě zaujaly natolik, že jsem studoval grafikony a jízdní řády," zavzpomínal kníže.

Předsedu TOP 09 do vlaku doprovodili i ostatní kandidáti pražské TOP 09. Po cestě rozprávěli s cestujícími a bavili se vzpomínkami na doby, kdy takové vlaky byly denně přistavovány k nástupišti a odvážely lidi do zaměstnání a studenty do škol.

Dopolední jízda vedla z pražské Libně přes Krč a známý most Inteligence do Radotína, odkud se vlak vracel zpět přes Smíchov a hlavní nádraží do Libně. Odpolední výlet směřoval na západní okraj Prahy, a sice přes pražský semmering a Zličín do Hostivice, odkud se historický motoráček vrátil přes Dejvice a Bubny zpět do Libně.

Zvláštní vlak zajišťovala společnost KŽC Doprava, která v Praze a okolí provozuje v letní sezóně historické motoráčky. „V minulých letech jsme zachránili a zrekonstruovali devět motoráčků, se kterými nyní můžeme provozovat železniční nostalgii. Převážně se jedná o vozidla z padesátých let, která byla určena k sešrotování. Jsme rádi, že se nám daří zachovat technické skvosty našich předků pro budoucí generace," řekl Bohumil Augusta, jednatel KŽC Doprava.

V Praze dne 26. 4. 2010

Galerie
Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme