Hlaváček: Praha si zaslouží památník obětí holocaustu

18. 12. 2019

Revitalizace nádraží Bubny je opět o krok blíže ke své realizaci. Pražští radní totiž vybrali dodavatele veřejné zakázky. Nádraží v Praze 7 se má proměnit na Památník ticha, který má současným i budoucím generacím připomínat tragické transporty československých Židů z tohoto nádraží do nacistických koncentračních táborů.

Nádraží Praha - Bubny zcela změní svou podobu i účel. Vznikne zde totiž Památník ticha. Ten bude připomínat tragické transporty československých Židů z tohoto nádraží do Terezína a dalších nacistických koncentračních táborů. Pražští radní nyní vybrali dodavatele veřejné zakázky, tedy firmu, která vypracuje projektovou dokumentace.

"Zvítězila zde společnost Omnia spol. s.r.o. Pro ty, které to bude zajímat, dali nejnižší nabídkovou cenu a splnili ta nejvyšší kvalitativní kritéria. Ta cena byla 1,285 milionu korun. Do 85 dnů ode dneška jsou na základě té uzavřené smlouvy povinni odevzdat projektovou dokumentaci, na základě které my můžeme soutěžit i dodavatele toho projektu a pravděpodobně i v příštím roce započít s tou revitalizací celého komplexu právě na ten památník obětí holocaustu," řekl Jan Chabr, radní hl. m. Prahy.

Podoba Památníku ticha vzešla z architektonické soutěže. Projekt počítá např. se stálou expozicí, moderním vzdělávacím zázemím nebo se sezónními projekty.

"Já z toho mám radost. Je to dobré si uvědomit, že to je jedno z mála skutečně autentických míst. Po světě jsou různá muzea šoa nebo holocaustu, ale toto je skutečně autentické místo. Je silné už samo o sobě. A myslím, že to si Praha zaslouží," řekl Petr Hlaváček, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Náklady na vybudování stavby vyjdou na zhruba 150 milionů korun. Kromě magistrátu se na financování bude podílet také Ministerstvo kultury.

Zdroj: PrahaTV

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme